BiH
0

Alkalaj primio Šuvalova

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj ponovo se sastao danas u Sarajevu s ambasadorom Ruske Federacije u BiH Konstantinom Viktorovičem Šuvalovom. Šuvalov je informirao Alkalaja o problemima s kojima se suočava Vlada Ruske Federacije po pitanju isporuke plina preko Ukrajine.

S tim u vezi, ambasador Šuvalov je istakao da Ruska Federacija podržava prijedlog Evropske komisije da pošalje nezavisne promatrače koji bi kontrolirali količinu plina na ulasku i izlasku iz Ukrajine. Naglašeno je da je ovo isključivo problem između Rusije i Ukrajine, te da će se rješavati na tom nivou, a nikako ne na multilateralnom nivou uz određene pritiske EU.

Alkalaj se složio da je ovo problem isključivo bilateralne prirode između Ruske Federacije i Ukrajine, ali da milioni ljudi u Evropi ispašta zbog toga. Naglasio je da su mnogi industrijski objekti prestali s radom jer nemaju plina što nepovoljno utječe na njihovo poslovanje.

Alkalaj je istakao nadu da će se ovaj problem u skorije vrijeme riješiti, te informirao ambasadora Šuvalova da je jučer uputio pismo ukrajinskom ministru vanjskih poslova Volodymyru Ogryzkou u kojem je tražio hitno rješenje problema nastalog uslijed prekida isporuke plina BiH.

Ambasador Šuvalov je istakao da nije siguran kada bi se ovo pitanje moglo riješiti, ali da se nada da će se to desiti u što skorijem periodu, te još jednom istakao da se Rusija nikada nije koristila obustavom plina kao sredstvom za uspostavu političkih ciljeva.

Šuvalov je informirao Alkalaja da će se danas održati sastanak između predstavnika ukrajinske firme za promet plina Naftogas i ruskog Gasproma.

Alkalaj se zahvalio Šuvalovu na informacijama, te istakao da i dalje želi biti blagovremeno informiran o svim pitanjima u vezi s isporukom plina, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.