MVP
0

Alkalaj primio slovenskog državnog tajnika

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj primio je danas u Sarajevu državnog tajnika Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije Andreja Štera, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Povod za sastanak je bio dogovor o narednim koracima pomoći i suradnje dviju zemalja u oblasti liberalizacije viznog režima BiH sa zemljama Evropske unije.

Državni tajnik Šter je ocijenio da je BiH učinila iznimno puno u stručno-tehničkom smislu na pripremi materijalnih i tehničkih preduvjeta za uspostavljanje novog sustava putnih isprava.

Do ovog zaključka došao je razgovorom i posjetama i drugim institucijama u BiH involviranim u ovaj proces.

Ministar Alkalaj je informirao državnog tajnika MVP-a Slovenije o koracima koje BiH čini radi ispunjavanja obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima s EU te ponovio uvjerenje da će BiH započeti izdavanje novih biometrijskih putnih isprava zaključno s 15. septembra ove godine.

Sugovornici su se suglasili da početkom septembra bude zajednički susret bh. i slovenskih eksperata radi pripreme i provedbe programa obuke konzularnih službenika.

Iskazana je obostrana želja za kontinuiranom suradnjom na ovom polju koja će ujedno biti novi doprinos dobrim prijateljskim odnosima dviju zemalja, saopćeno je.