BiH
0

Alkalaj primio novoimenovanu ambasadoricu Kipra u BiH

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanu ambasadoricu Republike Kipar za BiH sa sjedištem u Budimpešti Frances Galatia Lanitou Williams.

Ministar Alkalaj je izrazio zadovoljstvo intenzivnim razvijanjem bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Kipra, navodi se u saopćenju MVP BiH.

S obzirom da je početkom 2006. godine potpisan Protokol o održavanju konsultacija ministarstava vanjskih poslova dvije države, istakao je potrebu održavanja bilateralnih konsultacija. Rekao je da su iskustva Kipra u procesu uključivanja u EU dragocjena i da BiH može koristiti ta iskustva.

Ambasadorica Williams je izrazila punu podršku Republike Kipar naporima BiH da se pridruži zajednici evropskih naroda i spremnost Kipra da pruži pomoć i podršku Bosni i Hercegovini u oblastima turizma, finansija i usluga.

Sagovornici su se složili oko potrebe održavanja bilateralnih konsultacija dva ministarstva vanjskih poslova na kojima treba da se identifikuju oblasti i prioriteti za saradnju, nakon čega bi se otvorio prostor za konkretne oblike saradnje.