BiH
0

Alkalaj primio nerezidentnog ambasadora Ukrajine

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj primio je 18. februara 2008. godine nerezidentnog veleposlanika Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Zagrebu Markiana Lubkivskyija.

Ministar Alkalaj i veleposlanik Lubkivskyi su razgovarali o političkim odnosima i euro-atlantskim usmjerenjima dvije zemlje, te o potrebi dinamiziranja gospodarske suradnje.

Sugovornici su naglasili potrebu daljeg ugovornog reguliranja odnosa, kroz potpisivanje Sporazuma o readmisiji i Ugovora o putovanju građana obje zemlje, te sporazuma o željezničkom i zračnom prometu, o čemu će se razgovarati na bilateralnim konsultacijama ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ukrajine, planiranim za kraj ožujka 2008. u Kijevu. Predviđeno je da Mješoviti komitet na ekspertnoj razini poradi na intenziviranju gospodarskih odnosa.

Ministar Alkalaj je upoznao veleposlanika Lubkivskyija sa aktualnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, reformom policije kao uvjetom za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i priključivanju sa Europskom Unijom, te pripremama za sastanak na vrhu NATO saveza u Bukureštu.

Veleposlanik Lubkivskyi je izrazio očekivanja da Bosna i Hercegovina podrži kandidaturu Ukrajine za članstvo u Komitetu za ljudska prava Organizacije Ujedninjenih Naroda na glasanju u svibnju ove godine.

Veleposlanik Lubkivskyi je izrazio zahvalnost Ukrajine Bosni i Hercegovini na izvanrednoj integriranosti ukrajinske manjine u Bosni i Hercegovini, najstarije ukrajinske manjine na svijetu.