Sarajevo
0

Alkalaj primio egipatsku delegaciju

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj primio je danas u Sarajevu delegaciju Arapske Republike Egipat, koju je predvodila direktorica egipatskog Fonda za tehničku saradnju Safija Ibrahim Amin.

Alkalaj je izrazio zahvalnost vladi AR Egipat i Fondu na podršci koju pružaju BiH.

Prisutni su informirani o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, o pravcu vanjske politike koju provodi MVPBiH te aktivostima koje BiH poduzima kao kandidat za nestalnu članicu u Vijeću sigurnosti Organizacije ujedinjenih nacija za period 2010.-2011.

Direktorica Fonda Amin je istakla da je zadovoljna saradnjom dvije zemlje te da postoji prostor za unaprijeđenje ekonomskih odnosa.

Kao podsticaj ekonomskoj saradnji predloženo je formiranje zajedničkih komisija koje bi spajale privrednike dviju zemalja.

Izrazila je zadovoljstvo postojećom saradnjom u oblasti kulture i obrazovanja koja se ogleda u konkretnim programima obuke koji su organizovani u Egiptu u oblastima diplomatije, geologije, sigurnosti, demografije, turizma, tehničkih nauka kao i arapskog jezika koji je bitan faktor u promicanju egipatske kulture. Pohvalila je angažman ambasadora BiH u Egiptu Slobodana Šoje po pitanju jačanja saradnje dviju zemalja.

Na sastanku je istaknuto da su odnosi Egipta i BiH prijateljski i dobri te da je osvarena dobra politička saradnja, ali da treba raditi i na ostvarivanju veće ekonomske saradnje.

Alkalaj je iskoristio ovu priliku te pozvao u posjetu BiH predsjednika AR Egipat Hosnija Mubaraka, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.