Oproštajna posjeta
0

Alkalaj primio danskog ambasadora Nehringa

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Kraljevine Danske u BiH Niels-Jorgena Nehringa. Na sastanku su sagovornici razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, osvrnuvši se na prioritete vanjske politike BiH, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Ministar Alkalaj je naglasio da su euroatlantske integracije put za koji se naša zemlja opredijelila, te da vlasti u našoj zemlji ulažu sve napore kako bi se ispunili uvjeti potrebni za integriranje naše zemlje u EU i NATO.

S tim u vezi, ministar Alkalaj je istakao da bi punopravno člastvo u NATO-u doprinijelo stabilnosti ne samo u našoj zemlji nego i u cjelokupnom regionu.

Naglasio je da je liberalizacija viznog režima sa zemljama EU od velikog značaja za bh. građane, te istakao da se ulažu ogromni napori na ispunjavanju uvjeta postavljenih u Mapi puta.

S tim u vezi, ministar Alkalaj je informirao da je sa direktorom "Bundesdruckerei GmbH" Meynom ugovorio raniju isporuku biometrijskih građanskih pasoških knjižica kako bi 1. oktobra počelo izdavanje biometrijskih pasoša.

Alkalaj je naglasio da bi ispunjenje ovog uvjeta iz Mape puta otvorilo mogućnost da Evropska komisija u oktobru ove godine konstatuje da je BiH ispunila ključni uvjet iz Mape puta, što bi se trebalo reflektovati i u prijedlogu koji bi uputila Vijeću Evropske unije za ukidanje viznog režima za BiH.

Govoreći o Vijeću sigurnosti OUN-a, ministar Alkalaj je istakao da je BiH dobila podršku većine zemalja za kandidaturu nestalne članice u ovom važnom tijelu OUN-a.

Ambasador Nehringu je istakao da je BiH napravila vidan pomak, ali je isto tako naglasio da pred našom zemljom stoje obaveze koje se moraju ispuniti da bi se BiH integrirala u EU i NATO, istakavši da Kraljevina Danska želi da vidi BiH kao članicu EU.

Ministar Alkalaj je zahvalio ambasadoru Nehringu na podršci koju njegova zemlja pruža BiH na putu ka evroatlantskim integracijama, istakavši da su odnosi dviju zemalja u znatnoj mjeri unaprijeđeni, što potvrđuje i nedavno potpisan Sporazum o viznim olakšicama za nosioce bh. diplomatskih pasoša.