Unaprijeđenje odnosa
0

Alkalaj primio ambasadoricu Njemačke u BiH

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj primio je danas u nastupnu posjetu ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u BiH Ulrike Mariu Knotz.

Ministar Alkalaj je zaželio dobrodošlicu ambasadorici Knotz u Bosnu i Hercegovinu i uspješnu diplomatsku misiju.

Ocijenio je da su bilateralni odnosi BiH i Njemačke veoma dobri i bez otvorenih pitanja te izrazio zadovoljstvo zbog dostignutog nivoa saradnje dviju zemalja na međunarodnom nivou, naročito u okviru Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Izrazio je žaljenje što ekonomski odnosi dviju zemalja nisu na nivou političkih i pozvao njemačke privrednike da više ulažu u BiH.

Zahvalio je za dosadašnju podršku Njemačke Bosni i Hercegovini te izrazio očekivanje da će ova podrška biti nastavljena, naročito kada su u pitanju evroatlantske integracije.

Ambasadorica Knotz je ministru Alkalaju zahvalila za riječi dobrodošlice i izrazila zadovoljstvo ukazanom prilikom da svoju zemlju predstavlja upravo u BiH, koja posjeduje veliki potencijal.

Istaknula je da će tokom boravka u BiH učiniti sve da doprinese unapređenju odnosa BiH i Njemačke.

Izrazila je zahvalnost za saradnju i podršku BiH Njemačkoj u okviru Vijeća sigurnosti UN-a te ministru Alkalaju lično za podršku inicijativi ministra vanjskih poslova SR Njemačke Guida Westerwellea za izbor loga za ljudska prava i učešće u žiriju za izbor istog.

Osim o navedenom, tokom sastanka ministra Alkalaja i ambasadorice Knotz razgovarano je i o nastavku razvojne saradnje BiH i Njemačke te političkoj situaciji u BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.