BiH
0

Alkalaj primio ambasadora Švicarske Konfrederacije

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj primio je u utorak u nastupnu posjetu ambasadora Švicarske Konfederacije Andréa Schallera, saopćeno je iz MVP-a. Ministar Alkalaj je izrazio dobrodošlicu ambasadoru Schalleru i zaželio mu uspješan mandat istakavši zahvalnost Švicarskoj Konfederaciji za podršku BiH, u teškim ratnim vremenima i poslijeratnoj obnovi i izgradnji.

Istakao je da su bilateralni odnosi dviju zemalja vrlo dobri i prijateljski, ali da bi ih trebala pratiti bolja ekonomska saradnja, kao i saradnja u oblasti turizma i obrazovanja.

Ambasador Schaller zahvalio na dobrodošlici i izrazio zadovoljstvo što mu je pripala čast da svoju zemlju predstavlja baš u BiH i što će imati priliku da nastavi graditi dobre prijateljske odnose između dvije zemlje.

Čestitao je prijem BiH u Međunarodnu organizaciju frankofonije u svojstvu posmatrača na samitu ove organizacije održanom tokom proteklog vikenda upravo u Švicarskoj, te istakao važnost dosadašnjeg uspješnog rada BiH u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ministar Alkalaj i ambasador Schaller su se saglasili da BiH posjeduje veliki potencijal koji bi u narednom periodu trebalo da privuče strane investitore, u oblasti energetike i izgradnji infrastrukturnih objekata.

Ambasador Schaller je naglasio da Švicarska podržava BiH na njenom putu prema EU-u i NATO-u, te dodao da je Švicarska, iako nije članica EU-a, aktivno uključena u njene tokove ekonomijom, saobraćajem, viznim režimom, navodi se u saopćenju.