BiH
0

Alkalaj primio ambasadora Jemena

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Republike Jemen za BiH sa sjedištem u Berlinu Mohammeda Lutf Mohammeda Al-Eryanija.

Alkalaj je zaželio Al-Eryaniju dobrodošlicu u BiH i uspješnu diplomatsku misiju s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa dviju zemalja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Upoznao je ambasadora Al-Eryanija s trenutnom političkom situacijom u BiH i regionu, ekonomskim prilikama u zemlji, te vanjskopolitičkim ciljevima naše zemlje, s posebnim naglaskom na evroatlantske integracije, kao i s kanditaturom BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za period 2010.-2011. godine, za koju je zatražena i podrška Jemena.

Ambasador Al-Eryani se, između ostalog, interesirao za bh. kompanije, naročito one iz energetskog i građevinskog sektora, i mogućnosti za njihovo povezivanje s jemenskim privrednicima, te za njihovo eventualno učešće u razvoju ove zemlje.

S ciljem daljnjeg unapređenja bilateralnih odnosa, iskazana je želja za intenziviranjem i razmjenom posjeta na svim i najvišim nivoima, te je, u tom smislu, ambasador Al-Eryani najavio mogućnost posjete ministra vanjskih poslova Jemena našoj zemlji tokom ove godine.