BiH
0

Alkalaj predvodio delegaciju BiH na sastanku država članica OIC-a

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj predvodio je delegaciju BiH koja je u petak u New Yorku učestvovala na godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova država članica Organizacije islamske konferencije.

Tokom svog obraćanja ministar Alkalaj je izrazio zahvalnost državama članicama OIC-a za konstantnu pomoć i podršku BiH, te za ostanak naše zemlje u središtu pažnje Organizacije.

Izrazio je zadovoljstvo ponovnim aktiviranjem rada Kontakt grupe OIC-a za BiH i činjenicom da su do sada održana tri njena sastanka, dva u Turskoj tokom prošle godine i treći prethodnog dana u New Yorku.

Alkalaj je izrazio zahvalnost BiH za snažnu podršku država članica OIC-a očuvanju njenog jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i očuvanju njene multietničke, multikulturalne i multireligijske strukture, te istakao da je stabilnost BiH od ključnog značaja ne samo za BiH i njen narod već i za stabilnost i sigurnost cijele regije.

Govoreći o vanjskopolitičkim prioritetima, ministar Alkalaj je kazao da, budući da je BiH evropska zemlja, njeno punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u nemaju alternativu. Izrazio je uvjerenje da će, uzimajući u obzir nedavnu prošlost, sigurnost pod okriljem NATO-a i ekonomska i politička sigurnost EU pomoći da BiH preživi kao multietnička, multikulturalna i multireligijska demokratija.

S druge strane, naglasio je da istovremeno BiH želi i da njeguje svoje odnose sa državama članicama OIC-a, te da je naša zemlja posvećeni posmatrač u OIC-u, a njeni visoki zvaničnici su prisustvovali i bit će prisutni na svim konferencijama, samitima i sastancima Organizacije.

Ministar Alkalaj je istakao da je BiH kao nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u proteklih devet mjeseci bila aktivno angažirana u brojnim mirovnim i sigurnosnim pitanjima, od kojih su neka relevantna za članice OIC-a. U tom kontekstu, BiH će ostati predana konstruktivnom angažmanu o pitanjima mira i sigurnosti u Africi, na Bliskom istoku i ostalim regijama u svijetu koji su od velike važnosti za OIC.

Na kraju govora, ministar Alkalaj je kazao da BiH pridaje veliki značaj njegovanju odnosa sa OIC-om i njenim državama članicama, ocijenivši da je naša zemlja imala velike koristi od OIC-a s aspekta njenog ogromnog diplomatskog, političkog i ekonomskog uticaja kao najveće međunarodne organizacije nakon UN-a, te istakao da će BiH ostati predana fokusiranju na daljnji razvoj odnosa i jačanju saradnje, bilo na nacionalnom ili međunarodnom nivou, s OIC-om, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.