BiH
0

Alkalaj pozvao Šuvalova na razgovor zbog prijetećeg pisma ambasadi BiH u Moskvi

FENA
Povodom prijetećeg pisma upućenog Ambasadi BiH u Moskvi, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj pozvao je danas na razgovor ambasadora Ruske Federacije u BiH Konstantina Šuvalova, saopćeno je iz MVPBiH.

Alkalaj je upoznao ambasadora Šuvalova o sadržaju prijetećeg pisma i izrazio zabrinutost za sigurnost osoblja i zgrade Ambasade BiH u Moskvi. Prenio je ambasadoru Šuvalovu da BiH očekuje da nadležni organi Ruske Federacije poduzmu sve neophodne mjera na pronalasku pošiljatelja prijetećeg pisma i zaštiti osoblja i zgrade Abasade BiH u Moskvi.

Ministar Alkalaj je, također, izrazio zabrinutost zbog izjava ambasadora Ruske Federacije pri NATO-u Dimitrija Rogozina da Srbiji treba kompenzirati Kosovo pripajanjem Republike Srpske.

Pozvao je zvaničnike Ruske Federacije da se ne miješaju u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Ambasador Šuvalov je prenio žaljenje zbog prijetećeg pisma našoj ambasadi i rekao da će proslijediti poruku Ministarstvu vanjskih poslova Rusije. Iznio je uvjeravanja da će nadležni organi Ruske Federacije ispitati ovaj slučaj i preduzeti neophodne mjere za zaštitu službenika i zgrade Ambasade BiH u Rusiji.

U vezi s istupima ambasadora Rogozina ambasador Šuvalov je još jednom ponovio stav da Ruska Federacija, u svojstvu potpisnice Dejtonskog sporazuma, podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.