Oslo
0

Alkalaj potpisao Konvenciju o zabrani kasetne municije

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj danas je u Oslu, uime BiH, potpisao Konvenciju o zabrani kasetne municije, čime se naša zemlja obavezala na potpunu zabranu proizvodnje, skladištenja i upotrebu kasetne municije.

U svom obraćanju na ceremoniji potpisivanja Konvencije ministar Alkalaj je kazao da je BiH zemlja koja je teško pogođena posljedicama eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

Podsjetio je na brojne žrtve, ali i naglasio da ćemo ove posljedice, nažalost, osjećati sve dok mine i druga neeksplodirana sredstva ne budu potpuno očišćena, a kontaminirana područja bezbjedna za normalan život i ekonomske aktivnosti.

Ministar Alkalaj je posebno podržao odredbe Konvencije koji se odnose na pružanje pomoći žrtvama kasetne municije. Istakao je da je nevinim žrtvama rata potrebno omogućiti da se potpuno uključe u društveni i ekonomski život, i nedozvoliti da ostanu marginalizirani i zaboravljeni.

Također, istaknut je značaj preventivne diplomatije, posebno u kontekstu dešavanja u BiH tokom '90-tih, kada bi takva vrsta diplomatije bila od velike pomoći.

Na kraju svog izlaganja, ministar Alkalaj je izrazio zadovoljstvo zbog broja zemalja koje su potpisale Konvenciju o zabrani kasetne municije i nadu da će broj zemalja potpisnica Konvencije vremenom rasti, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.