Njemačka
0

Alkalaj posjetio štampariju biometrijskih pasoša

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj posjetio je danas u Berlinu njemačku državnu kompaniju Bundesdruckerei, a po pozivu menadžmenta Bundesdruckerei-a.

U delegaciji ministra vanjskih poslova BiH bili su ambasador Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj Tomislav Limov i predstavnici Ambasade BiH u Berlinu.

Bundesdruckerei je kompanija s kojom je sklopljen ugovor za štampanje biometrijskih pasoških knjižica za Bosnu i Hercegovinu.

Upravni direktor za međunarodne usluge Bundesdruckerei-a Joerg Baumgartl je ministru Alkalaju i delegaciji prezentirao kompaniju, njen historijat, postignuća, te planirane projekte. Nakon toga je upriličen obilazak proizvodnih postrojenja Bundesdruckerei-a u kojim se proizvode biometrijske pasoške knjižice.

Ministar Alkalaj je predstavnicima Bundesdruckerei-a ukazao na značaj koji za građane Bosne i Hercegovine predstavlja što skoriji početak izdavanja biometrijskih pasoša, kao ključnog uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, te izrazio očekivanje da će ovaj proces otpočeti što je moguće prije.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjim odnosima i saradnjom izmedju BiH i Bundesdruckerei-a, te očekivanje da će se saradnja i ubuduće razvijati na obostrano zadovoljstvo.