BiH
0

Alkalaj počeo zvaničnu posjetu Novom Zelandu

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj započeo je danas zvaničnu posjetu Novom Zelandu u svojstvu gosta vlade ove zemlje.

Održao je radni sastanak sa zamjenikom ministra za Australiju i Evropu Chrisom Seedom, direktorom Odsjeka za Evropu Martinom Harveyem i direktorom Odsjeka za međunarodnu sigurnost i razoružanje Hamishom Cooperom.

Ovi preliminarni razgovori bili su fokusirani na operacionalizaciju inicijativa koje će ministar Alkalaj predložiti na sutrašnjem sastanku s ministrom vanjskih poslova Hon Murray McCullyem, a koje su od interesa za BiH i naše građane na Novom Zelandu.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, razgovori su se, također, ticali pomoći koju BiH može pružiti Novom Zelandu u vezi s kandidaturom za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a 2014. godine.

Ministar Alkalaj je posebno potencirao pitanje sporazuma o socijalnom osiguranju, čiji nacrt je vlastima Novog Zelanda dostavljen još 2007. godine, a po kom pitanju je dostavljeno nekoliko urgencija novozelandskim vlastima nakon stupanja ambasadora Arnauta na dužnost.

Navedeni zvaničnici su ponudili uvjeravanja da se ne radi o odbijanju Novog Zelanda da sklopi ovaj ugovor s BiH, već isključivo o rokovima. Potencirano je da je ovaj sporazum jedno od najbitnijih pitanja za bh. građane na Novom Zelandu koji bez ovog sporazuma ne mogu uvezati staž ili primati penziju ako se vrate u BiH.

Razgovori o potpisivanju ovog sporazuma će biti nastavljeni na sutrašnjem sastanku s ministrom McCullyem.

Također, ovi zvaničnici su, kako je saopćeno, pokazali iznimno interesovanje za iskustvo BiH tokom kampanje za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, te su tražili niz savjeta, uključujući savjete o zemljama i grupama zemalja na kojim treba biti fokus lobiranja, te savjete o generalnoj strategiji lobiranja za ovo članstvo.

Istakli su da im je primjer BiH posebno interesantan, jer je naša zemlja uspjela skupiti dovoljnu podršku gotovo godinu dana prije glasanja, čime je osigurala povlačenje drugih kandidatura i nedostatak konkurencije vrlo rano u svojoj kampanji.

Nakon ovih susreta, ministar Alkalaj je održao predavanje na Institutu za međunarodne odnose Novog Zelanda o temi multikulturalnih vrijednosti.

On je istakao da je BiH stotinama godina bila primjer suživota i tolerancije, te da je trenutno suočena s izazovima u vezi s očuvanjem i ponovnim jačanjem te tradicije.

Naglasio je da je od izuzetnog značaja da se ta tradicija u potpunosti obnovi.

-Nas ne treba podučavati o vrijednostima multikulturalnog društva - mi smo u takvom društvu živjeli stotinama godina, istakao je Alkalaj, te dodao da „ako ovaj koncept ponovo u potpunosti ne zaživi u BiH postavlja se pitanje kako će zaživjeti u zemljama u kojima te vrijednosti nisu bile tradicionalno zastupljene".

Odgovarajući na brojna pitanja nakon izlaganja, ministar Alkalaj je prisutne upoznao o poteškoćama pri formiranju vlasti.

Pitanja su se posebno fokusirala, kako je saopćeno iz MVP-a, na destruktivne snage koje zagovaraju razgradnju BiH.

Ministar Alkalaj je odgovorio da takvi pokušaji nisu uspjeli ni kada su bili potpomognuti vojnom silom te da stoga pogotovo nemaju šansu da uspiju danas kada je BiH na korak od članstva u NATO-u i na ubrzanom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.