Norveška državna televizija
0

Alkalaj osudio norveške dokumentarce o ratu u BiH

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj oštro je danas osudio prikazivanje dokumentarnih filmova "Byen som kunne ofres" (Grad koji se mogao žrtvovati) i "Sporene fra Sarajevo" (Tragovi iz Sarajeva) autora Ola Flyuma, u produkciji "Fenris Filma", u emisiji "Brennpunkt" (Fokus) na Norveškoj državnoj televiziji (NRK) 26. i 27. aprila, saopćeno je iz MVPBiH.

U saopćenju se navodi da filmovi prikazuju Armiju Bosne i Hercegovine kao agresora, a Vojsku Republike Srpske kao žrtvu kroz potpuno lažne interpretacije ratnih dešavanja, što je ciljano iskrivljivanje historijskih činjenica i vrijeđanje žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu od Srbije, kao i vrijeđanje žrtava genocida.

"Očigledno je da kreatori ovog filma, kao i njegovi naručitelji, svjesno podižu tenzije i pokušavaju promijeniti karakter rata u Bosni i Hercegovini. Naime, Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država od 6. aprila 1992. godine, koja je neposredno nakon toga brutalno napadnuta od strane krnje Vojske Jugoslavije, potpomognute paravojnim formacijama Vojske Republike Srpske oformljenim na teritoriji nezavisne i međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine", upozorava Alkalaj.

Kroz svoje presude, Međunarodni sud pravde u Hagu i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, su potvrdili da je agresija na Bosnu i Hercegovinu kulminirala genocidom u Srebrenici koji su, kako stoji u presudi MKSJ-a, počinili Vojska Republike Srpske i Policija Republike Srpske. Prema istoj presudi, Srbija je prekršila Međunarodnu konvenciju o genocidu ne uradivši ništa da spriječi genocid u Bosni i Hercegovini.

"Samo prema ovim navodima, koje je lako provjeriti, sasvim je jasno ko je igrao kakvu ulogu u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine. Stoga dajem punu podršku nastojanju naših građana u Norveškoj da ukažu javnosti ove zemlje na prave činjenice i karakter rata u BiH", poručuje ministar.

Također, pozivaju se ostale institucije države da stanu u zaštitu interesa Bosne i Hercegovine, kao i istine o odbrambenom ratu koja se želi tendenciozno mijenjati.

"Sa prikazivanjem ovih filmova pokušava se skinuti odgovornost sa Srbije za sve što se desilo u našoj zemlji. Ministar vanjskih poslova, kao i ostali dobronamjerni građani Bosne i Hercegovine, uvijek će naći načina da se odupru takvim nastojanjima", navedeno je u saopćenju.