Zasjedanje EBRD-a
0

Alkalaj održao govor u Londonu

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj održao je govor 16. maja 2009. godine na 18. godišnjem zasjedanju Odbora direktora i guvernera EBRD-a u Londonu, posvećenom borbi protiv globalne finansijske krize.

Alkalaj je u svom govoru istakao da postoji niz prioriteta za Bosnu i Hercegovinu, navodeći članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u kao prioritete vanjske politike naše zemlje. Naglasio je da je BiH načinila progres u zadovoljavanju političkih kriterija, što je rezultiralo potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Europskom unijom u junu 2008. godine. Istaknuo je da je potpisivanje Sporazuma bio jedan od najvažnijih koraka naše zemlje ka europskim integracijama.

Ministar Alkalaj je istakao da se ovogodišnji sastanak EBRD-a održava u trenutku kada su mnoge zemlje u velikoj finansijskoj i ekonomskoj krizi, koja nije zaobišla ni Bosnu i Hercegovinu. Naglasio je da su se nakon stupanja na snagu sporazuma CEFTA, u BiH stvorili povoljniji uslovi za investiranje, što je rezultiralo povećanjem stranih investicija, napominjući da će se stvoriti još bolji uslovi, kada postanemo članica STO, do kraja 2009. godine.

Ministar Alkalaj je upoznao prisutne o pregovorima koji su se održali između BiH i MMF-a o stand-by aranžmanu u iznosu od 1.2 milijarde eura. S tim u vezi Alkalaj je naglasio da i dalje očekuje jako i kontinuirano učešće EBRD-a u projektima u našoj zemlji, pozdravivši odluku banke da investira 7 milijardi eura kako bi se odgovorilo na efekte globalne ekonomske krize u zemljama Centralne i Istočne Evrope, te omogućio nastavak kontinuirane tranzicije u zemljama tog regiona.

Ovom prilikom Ministar Alkalaj je podržao namjeru EBRD-a da investira 400 miliona eura za 2009. godinu u BiH, Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji, za projekte rekonstrukcije i izgradnje hidroelekrana, transporta, bankarskog sektora, agrikulture, te privatnih preduzeća, u cilju daljnjeg ekonomskog razvoja i prevenciji negativnih efekata ekonomske krize.

Na kraju svoga govora ministar Alkalaj se još jednom zahvalio EBRD-u za pomoć koju pruža našoj zemlji u procesu tranzicije, finansirajući mnogobrojne projekte u BiH, te izrazio nadu da će se ova podrška nastaviti i u budućnosti.