Zagreb
0

Alkalaj na zasjedanju odbora direktora i guvernera EBRD-a

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj predvodit će delegaciju BiH koja će učestvovati na 19. godišnjem zasjedanju Odbora direktora i guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i EBRD Business Forumu 2010. 14. i 15. maja u Zagrebu.

Ministar Alkalaj je guverner BiH u EBRD-u.

Kako je najavljeno iz MVPBiH, delegacija će učestvovati u radu okruglog stola posvećenom stanju u regionu nakon krize i ulozi EBRD-a te održati prezentacije o trenutnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH.

Predviđeno je da se delegacija naše zemlje sastane s predsjednikom EBRD-a Thomasom Mirowom, predstavnicima Evropske investicione banke (EIB), predstavnicima Razvojne banke Vijeća Evrope.

Također, predviđeno je i održavanje neformalnog sastanka sa članovima Konstituence EBRD-a koju osim BiH čine i Austrija, Izrael, Kazahstan, Kipar i Malta.

Tema Business Foruma 2010. je “Izgradnja održivog razvoja”.

Panel diskusije na Forumu bit će posvećene temama - put prema oporavku od krize, izvršenje duga u vrijeme ekonomske krize, tržište kapitala, oporavak korporativnog sektora, smanjenje emisije ugljičnog dioksida, energetska sigurnost, žene u biznisu, utjecaj krize na društvo i program civilnog društva.