Libija
0

Alkalaj na zasjedanju Izvršnog vijeća Afričke unije

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj učestvuje na 15. redovnom zasjedanju Izvršnog vijeća Afričke unije (AU) koje se održava u Sirtu, Libija.

Na marginama zasjedanja, ministar Alkalaj se danas, 30. juna 2009. godine sastao sa ministrima vanjskih poslova Republike Somalije, Demokratske Republike Sao Toma i Principe i Republike Sudan.

Fokus razgovora ministra Alkalaja i ministra vanjskih poslova Somalije Mohameda Abdulahi Omara bio je na inicijativi Bosne i Hercegovine za uspostavu diplomatskih odnosa sa Somalijom. Ministar Abdulahi Omar je izrazio zadovoljstvo inicijativom naše zemlje, te izrazio spremnost Somalije za što skorijim uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom.

Obostrano je izražen interes za razvojem sveukupnih bilateralnih odnosa nakon uspostave diplomatskih odnosa. Ministar Alkalaj se zahvalio na bezrezervnoj podršci koju je Somalija pružila Bosni i Hercegovini za našu kandidaturu za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti OUN-a.

Ministar Alkalaj i ministar vanjskih poslova Demoratske Republike Sao Toma i Principe Carlos Tiny su obostrano izrazili interes za uspostavljanje diplomatskih odnosa, te razvoj političkih odnosa i saradnje između dviju država, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu.

Ministar Alkalaj je upoznao ministra Tinya da se Bosna i Hercegovina kandidovala za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti OUN-a, te zamolio za podršku njegove države našoj kandidaturi. Ministri su razmijenili mišljenja i o uticajima svjetske ekonomske i finansijske krize.

Ministar Alkalaj i ministar vanjskih poslova Sudana Akol Ajawin Lam su razgovarali o daljnjem unapređenju bilateralnih odnosa dviju država, posebno o mogućnostima jače saradnje na ekonomskom planu. Ministar Alkalaj je informirao sagovornika o kandidaturi naše zemlje za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti OUN-a, te zamolio za podršku Sudana našoj kandidaturi, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.