BiH
0

Alkalaj na sastanku s kanadskim ministrom

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se 25. septembra 2008. godine, na marginama 63. zasjedanja Generalne skupštine Organizacije Ujedinjenih Nacija, sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Kanade Leonardom Edwardsom.

Ministar Alkalaj je izrazio zadovoljstvo programima pomoći agencije CIDA u Bosni i Hercegovini, te istakao da je neophodno prošititi ekonomsku saradnju. Ministar Alkalaj je izjavio da je od velike važnosti prezentiranje ekonomskih mogućnosti BiH u Kanadi i privlačenje kanadskih investicija u BiH.

Zamjenik Edwards se interesovao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, te napretku koji je BiH postigla u procesu euroatlantskih integracija. Ministar Alkalaj je upoznao zamjenika Edwardsa o političkim zbivanjima u BiH, te informisao o aktivnostima koje BiH poduzima nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i o okvirima saradnje sa NATO savezom na nivou Intenziviranog dijaloga.
Zamjenik Edwards je izrazio podršku Kanade Bosni i Hercegovini, te naglasio da će integriranje BiH u evropski ekonomski proces olakšati ekonomsku razmjenu. Ministar Alkalaj je ovom prilikom informisao zamjenika Edwardsa o kandidaturi BiH za nestalnu članicu u Vijeću sigurnosti Organizacije Ujedinjenih Nacija za period 2010-2011. godina, javio je Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova.