Riga
0

Alkalaj na sastanku ministara vanjskih poslova

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sudjelovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova u Rigi (Latvija), u formatu Adriatic-Baltic-Atlantic odnosno SAD - Jadranska povelja i SAD - Baltička povelja.

Sastanku su prisustvovali ministri vanjskih poslova Republike Albanije, Republike Estonije, Republike Hrvatske, Republike Makedonije, Republike Latvije, Republike Litvanije, predstavnik ministra vanjskih poslova Republike Crne Gore, te predstavnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država.

Sudionici sastanka razmotrili su niz aktuelnih regionalnih i globalnih pitanja iz domena sigurnosne politike, s posebnim fokusom na predstojeći Samit NATO-a, te evroatlantske integracije zemalja zapadnog Balkana.

Posebno je pozdravljeno sudjelovanje BiH i Crne Gore u svojstvu novih članica Jadranske povelje.

  • Prepoznati su napori koje zemlje zapadnog Balkana čine u cilju približavanja evroatlantskim strukturama, te je zaključeno da je evroatlantska perspektiva značajan i motivirajući faktor za nastavak političkih, odbrambenih, ekonomskih i drugih reformi.

Baltičke zemlje su iskoristile priliku prenijeti neka od svojih iskustava na tom putu, ističući važnost regionalne saradnje.

Predstavnik državnog sekretara SAD-a naglasio je, poput ostalih sudionika sastanka, predanost i spremnost da se integracioni procesi na zapadnom Balkanu nastave pomagati, te da će se proces ujedinjenja Evrope ostvariti u potpunosti tek poslije integracije zemalja zapadnog Balkana.

Sudionici skupa istakli su veliki napredak koji su o odnosima s NATO-om ostvarile Bosna i Hercegovina i Crna Gore, te ohrabrili produbljivanje saradnje s krajnjim ciljem integracije ovih dviju zemalja u Alijansu.

Svi sudionici su izrazili očekivanje da će NATO nastaviti s politikom "otvorenih vrata" (Open Door Policy).

Ministar Alakaj istakao je, u svom obraćanju, doprinos BiH globalnoj sigurnosti kroz sudjelovanje u niz operacija podrške miru, s posebnim naglaskom na angažman u misiji ISAF-a u Afganistanu.

Informirao je o napretku BiH u evroatlantskom integracionom procesu, istakavši opredjeljenje BiH ka što skorijem dobijanju Akcionog plana za članstvo (MAP) kao narednog koraka ka punopravnom članstvu BiH u NATO-u.

Podvukao je značaj uloge koju će BiH imati kao naredni predsjedavajući Jadranske povelje, čije predsjedavanje preuzima 1. jula ove godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.