Bratislava
0

Alkalaj na sastanku članica Višegradske grupe

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj učestvovao je danas u Bratislavi na proširenom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Višegradske grupe (V4 - Češka Republika, Republika Mađarska, Slovačka Republika i Republika Poljska).

Ministar Alkalaj je u svom obraćanju izrazio zahvalnost zemljama članicama V4 na konstantnoj podršci i posvećenosti evropskim integracijama regiona zapadnog Balkana.

Kako se navodi u saopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, ministar Alkalaj je istaknuo da će mađarsko predsjedavanje u prvoj, te poljsko predsjedavanje EU-om u drugoj polovini 2011. godine, biti od izuzetne važnosti za sve zemlje zapadnog Balkana.

U tom smislu, izrazio je očekivanje da će Mađarska i Poljska nastaviti ulogu snažnog i pouzdanog partnera u osiguranju podrške za evropsku perspektivu BiH, te da će V4 nastaviti doprinositi ubrzanju proaktivnog progresa BiH na putu ka EU.

Ocijenio je da je evropska perspektiva zapadnog Balkana ostaje krucijalna za stabilnost, pomirenje i budućnost regiona.

Ministar Alkalaj je istaknuo da će strateški interes BiH u procesu evropskih integracija u skorijoj budućnosti biti koncentriran na tri pitanja: okončanje procesa liberalizacije viznog režima EU za građane BiH, podnošenje zahtjeva za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU te na daljnje razvijanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje.

Naglasio je da je u BiH pozdravljena nedavna odluka Evropskog parlamenta o odobravanju liberalizacije viznog režima za građane BiH te izrazio nadu da će ista odluka biti donesena na zasjedanju Vijeća EU 8. i 9. novembra 2010. godine.

Također, izrazio je zahvalnost zemljama V4 na konstantnoj podršci BiH kada je u pitanju taj proces.

Ocijenio je da moment podnošenja zahtjeva BiH za dodjeljivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU nije daleko te izrazio uvjerenje da je u interesu kako BiH tako i EU da BiH što je prije moguće dođe u poziciju za podnošenje zahtjeva, što bi integracijskom procesu dalo najsnažniji poticaj, a što je od krucijalnog značaja za budućnost BiH.

Ministar Alkalaj je naglasio da se BiH smatra dijelom politički stabilnog, sigurnog i prosperitetnog regiona te da su njegovanje dobrosusjedskih odnosa, uspješne regionalne saradnje i rješavanje otvorenih pitanja suština vanjske politike BiH.

U tom smislu je istaknuo trilateralni mehanizam kao veoma uspješan za unapređenje saradnje i rješavanja otvorenih pitanja.

Ministar Alkalaj je informirao skup da je do sada 25 država članica EU-a završilo proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te izrazio očekivanje da će i preostale dvije zemlje vrlo brzo završiti taj proces.

Na sastanku su ministri vanjskih poslova država članica Višegradske grupe, potvrđujući Zajedničku izjavu od 6. oktobra 2009. godine, izrazili jasan stav da budućnost zapadnog Balkana leži unutar evropske i euroatlantske zajednice, u skladu sa Solunskom agendom i Procesom stabilizacije i pridruživanja, što je potvrđeno na sastanku "EU - zapadni Balkan", sastanku na visokom nivou, održanom u Sarajevo 2. juna 2010. godine.

Proširenje EU je jedan od glavnih prioriteta V4 te će Mađarska i Poljska tome posvetiti posebnu pažnju tokom njihovog predsjedavanja Evropskom unijom u 2011. godini, rečeno je.

Istaknuto je da se novoizabrani politički lideri u BiH trebaju fokusirati na hitno formiranje vlasti na državnom nivou, kao i na ključna pitanja bitna za evropske i euroatlantske integracije, uključujući preostale 5+2 uvjete za zatvaranje OHR-a, pojačano prisustvo Evropske unije i uspješno podnošenje aplikacije za članstvo u EU.

Ministri su zrazili podršku nastavku vojne misije ALTHEA, u skladu sa UN-ovim mandatom.

Ministri su, također, pozdravili napredak BiH i Albanije kada je u pitanju ispunjavanje uvjeta za liberalizaciju viznog režima, kao i odluku Evropskog Parlamenta o odobravanju iste, usvojene 7. oktobra 2010. godine.

Višegradska grupa pozvala je da se donese odluka o viznoj liberalizaciji za obje zemlje na novembarskom zasjedanju Vijeća EU.

Ministri su danas zrazili su i podršku NATO "open door" politici i ohrabrili Bosnu i Hercegovinu da riješi pitanje vojne imovine, kao uvjeta za primjenu MAP-a.

Kao članice NATO-a, kako je naglašeno, zemlje V4 će aktivno prenositi iskustva euroatlantskih integracija zemljama zapadnog Balkana.

Također, izražena je spremnost da podijele iskustava o uspješnoj regionalnoj saradnji i koordinaciji EU i NATO integracijskih napora, te je istaknuto da V4 ostaje posvećena promociji integracijskih procesa zemalja zapadnog Balkana unutar bilateralnih i multilateralnih okvira.

V4, kako je rečeno, ostaje spreman da pomogne zemljama zapadnog Balkana u njihovom integracijskom procesa, kroz transfer relevantnih ekspertiza, konsultacija o efikasnom menadžmentu IPA fondova, twining projekata, zajedničkih istraživačkih i studentskih programa i V4 twining projekata u oblastima kao što su energetska sigurnost, transport, infrastrukturni projekti i drugi.