MVPBiH
0

Alkalaj na Nacionalnoj konvenciji američkih demokrata

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj je učestvovao je na Nacionalnoj konvenciji američkih demokrata koja je održana u Denveru od 24. do 28. augusta 2008. godine, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.

Konvencija je ozvaničila kandidaturu Joseph-a Biden-a za potpredsjednika SAD, dok je zadnjeg dana Konvencije Barack Obama službeno proglašen za predsjedničkog kandidata američkih demokrata.

Tokom Konvencije organiziran je veliki broj panel diskusija na kojima su razmatrana pitanja buduće vanjske politike SAD-a i međunarodne suradnje, revitalizacije američkog gospodarstva, razvoja demokratskih društava širom svijeta i borbe protiv siromaštva, te urađena analiza dosadašnjeg toka izbora. Učesnici diskusija bili su nekadašnji i sadašnji američki visoki dužnosnici, predstavnici najuticajnijih medija i nevladinih organizacija.

Ministar Alkalaj je vrijeme Konvencije iskoristio i za razmjenu mišljenja sa nekadašnjom državnom tajnicom SAD Madeleine Albright, predsjednikom Nacionalnog demokratskog instituta Kennethom Wollackom, predsjednikom Vijeća za vanjsku politiku Senata SAD Richardom Haassom, nekadašnjim predsjednikom Svjetske banke Jamesom Wolfensohnom, te ostalim mnogobrojnim američkim zvaničnicima.

Nakon Nacionalne demokratske konvencije ministar Alkalaj će prisustvovati Nacionalnoj republikanskoj konvenciji, što će se održati u Minneapolisu od 1. do 4. rujna 2008. godine, saopćio je Ured.