BiH
0

Alkalaj na Međunarodnoj konferenciji o Afganistanu

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj učestvuje, na poziv ministra vanjskih poslova Velike Britanije Davida Milibanda, na Međunarodnoj konferenciji o Afganistanu, koja se održava u Londonu.

Domaćini Konferencije su Hamid Karzai, predsjednik Islamske Republike Afganistan, Gordon Brown, premijer Velike Britanije i Ban Ki-moon, generalni sekretar Ujedinjenih naroda, koji su svojim obraćanjima i otvorili Konferenciju. Konferencijom kopredsjedavaju savjetnik predsjednika Afganistana Rangin Dadfar Spanta, ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Miliband i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a Kai Eide.

Na Konferenciji učestvuju i ministri vanjskih poslova više od 70 država svijeta, kao i brojni drugi visoki zvaničnici. Cilj Konferencije je mobilizacija resursa i podrška međunarodne zajednice programu za budućnost Afganistana, a radni dio Konferencije se fokusirao na pitanja sigurnosti, razvoja i državne uprave, uključujući pitanja civilnog društva.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj se, na marginama Konferencije, susreo sa ministrima vanjskih poslova Egipta, Mađarske, Finske, Albanije, te sa specijalnim predstavnikom SAD-a za Afganistan Richardom Holbrookom.

Sa ministrom vanjskih poslova Egipta Ahmedom Aboulgheitom razgovarano je o realizaciji predstojećih posjeta na visokom i najvišem nivou.

Sa ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Balazsom razgovarano je o procesu evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, posebno o liberalizaciji viznog režima zemalja Schengena za Bosnu i Hercegovinu, te o prijenosu mađarskih iskustava o ovom procesu.

Sa albanskim ministrom vanjskih poslova Ilirom Metom je razgovarano o procesu liberalizacije viznog režima Bosne i Hercegovine i Albanije sa EU i o aplikaciji Bosne i Hercegovine za MAP NATO-a.

U fokusu razgovora sa ministrom vanjskih poslova Finske Cai-Goran Alexander Stubbom je bila predstojeća posjeta ministra vanjskih poslova Finske regionu, u okviru koje će učiniti radnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Sa specijalnim predstavnikom SAD-a za Afganistan Richardom Holbrookom razgovarano je o učešću Bosne i Hercegovine u međunarodnim aktivnostima u Afganistanu, posebno kroz učešće u ISAF-u, te o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ministar Alkalaj je sa ministrom vanjskih poslova Luksemburga Jeanom Asselbornom razgovarao o aktivnostima na pripremi Sporazuma o socijalnom osiguranju između dviju država, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.