MVP BiH
0

Alkalaj na Konferenciji o budućnosti Evropskog suda za ljudska prava u Izmiru

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj učestvuje na Konferenciji na visokom nivou o budućnosti Evropskog suda za ljudska prava (ECHR), koja se u okviru turskog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope održava 26. i 27. aprila u Izmiru, Republika Turska.

Ministar Alkalaj se danas obratio učesnicima ove konferencije, govoreći o reformi Evropskog suda za ljudska prava, a posebno se osvrnuo na implementaciju presude Suda u slučaju "Sejdić i Finci", saopćeno je iz MVP-a BiH.

Ocijenio je da Evropski sud za ljudska prava duže od pola stoljeća daje vitalno važan doprinos vladavini prava i demokratije, te da nakon 50 godina njegovog postojanja treba gledati u budućnost.

Ukazao je na pojedine elemente rada Suda, te na potrebu poboljšanja njegovog rada i efikasnosti radi poštivanja Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Alkalaj je naglasio da BiH snažno podupire reformu Suda, te u tom smislu izrazio podršku Deklaraciji iz Izmira, čije se usvajanje očekuje.

On je informirao učesnike konferencije o naporima koje BiH ulaže da bi implementirala presudu Suda u slučaju "Sejdić i Finci".

Podsjećajući na sadržaj presude, naglasio je da proces implementacije izbornih rezultata nakon održanih oktobarskih općih izbora još nije završen, te da je to u ovom trenutku glavna prepreka za pokretanje ustavnih amandmana i istovremeno provođenje presuda Suda.

Istaknuo je da postoji snažna politička volja svih stranaka koje sudjeluju u parlamentu BiH za provedbu presude, te izrazio očekivanje da će proces formiranja vlasti u BiH uskoro biti okončan, a time izvršenje presude biti nastavljeno bez odgađanja, u skladu sa standardima Vijeća Evrope, preporukama Parlamentarne skupštine VE i mišljenjem Venecijanske komisije.

Na marginama konferencije ministar Alkalaj se sastao s ministrom vanjskih poslova Republike Turske i predsjedavajućim Komiteta ministara Vijeća Evrope Ahmetom Davutogluom, generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjørnom Jaglandom, predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mevlütom Çavuşogluom i predsjednikom Evropskog suda za ljudska prava Jeanom-Paulom Costaom.

Na kraju konferencije će biti usvojena deklaracija.