BiH
0

Alkalaj na evroazijskom samitu u Istanbulu

FENA
Danas je u Istanbulu počeo 12. evroazijski ekonomski samit, koji je okupio veliki broj aktuelnih i bivših predsjednika država iz regiona, ministara iz raziličitih resornih ministarstava, predstavnika nevladinih organizacija i akademske zajednice iz 40 zemalja.

U sastavu bh. delegacije bili su ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac.

Ministar Alkalaj se danas obratio skupu govoreći na poslijepodnevnoj sesiji o Nabucco projektu.

U svom govoru prvo se osvrnuo na globalne energetske trendove u svijetu koje karakterizira rastuća potreba za korišćenjem energetskih izvora komplementarnih potrebama očuvanja čovjekovog okoliša i održivog razvoja. Naglasio je da Bosna i Hercegovina podržava sve inicijative i projekte boljeg snabdijevanja plinom, uključujući Nabucco, Jadransko-jonski i Južni koridor, kao i nihove interkonekcije, te istakao da je BiH spremna učestvovati u izgradnji zajedničke infrastrukture za plinske projekte.

Osvrćući se na energetsku zajednicu jugoistočne Evrope, ministar Alkalaj je izrazio očekivanje da će projektom Nabucco, te izgradnjom takozvanog Prstena energetske vrijednosti, Bosna i Hercegovina na adekvatan način biti pokrivena međunarodnom plinskom infrastrukturom.

Na kraju svog izlaganja, ministar Alkalaj je naglasio da je BiH ratifikovala Energetski sporazum sa Evropskom unijom, te na taj način prihvatila obavezu da implementira direktive EU koje se odnose na plin, te, s tim u vezi, uskladi domaću regulativu.

Ministar Alkalaj je, na marginama Samita, imao niz odvojenih susreta sa dužnosnicima različitih zemalja i predstavnicima biznisa, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.