Oštra reakcija ministra
0

Alkalaj: Majkić ne zna jezike, a analizira vanjsku politiku

Sarajevo-x.com
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj uputio je saopćenje za javnost u kojem je kritikovao poslanicu SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH i njen osvrt na raspodjelu fotelja u Vijeću ministara BiH.

"Bio sam istinski obradovan kada sam pročitao osvrt na buduću raspodjelu fotelja u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine koju je javnosti ponudila Dušаnkа Мајkić, pоslаnik SNSD-а u Pаrlаmеntаrnој sкupštini BiH. Posebno me je obradovala činjenica da se gospođa Majkić, koja je u 54. godini života 'završila' fakultet, koja ne govori nijedan strani jezik i koja je prvi put u životu 2005. godine dobila pasoš, upušta u analizu vanjske politike naše zemlje. Možda naša parlamentarka planira voditi vanjsku politiku, nakon što se podjeli izborni plijen, pa je požurila da kaže šta je ova zemlja doživjela sa Svenom Alkalajem", napisao je ministar.

Alkalaj je istakao i to da Majkićeva često izražava mržnju prema drugima i drugačijima, a to je učinila i rekavši: "Аkо ćе nаs timе ucјеnjivаti dа Bоšnjаci pоnоvо uzmu МVP, оndа vlаsti nеćе biti nikаd, а štо sе nаs tičе, i nе mоrа. Јеr, tо štо је urаđеnо pоsliје čеtiri gоdinе i brukа kојu је оvа zеmljа dоživјеlа sа Svеnом Аlkаlајеm, nаlаžе dа SNSD nеćе nikаd dоzvоliti, mа u kakvim оkоlnоstimа, dа RS nе dоbiје МVP."

"Majkićeva očigledno neće da prihvati druge i drugačije pa se ne stidi zapljuskivati javnost jezikom mržnje. Koliko ja znam, a valjda znam ko sam, na čelu Ministarstva vanjskih poslova BiH nije Bošnjak", kazao je Alkalaj.

Istakao je da se slaže sa Majkićevom da su kroz njegov rad širom svijeta bruku doživjeli razbijači Bosne i Hercegovine.

"Suprotno planu onih koji bi ovu zemlju vidjeli dezintegrisanu, Bosna i Hercegovina se u posljednje četiri godine približila na korak do punopravnog članstva u NATO-u, postala članica Vijeća sigurnosti UN-a, Potpisala Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, dobila bezvizni režim sa EU te uspostavila diplomatske odnose sa 24 nove države što je tri puta više nego od Dejtona do 2007. godine. Važno je napomenuti da bi BiH, da nije bilo blokada upravo od Majkićeve i njenih stranačkih kolega, učinila znatno više", naveo je ministar vanjskih poslova BiH.

Dodao je da svrha ove reakcije nije da polemiše s Majkićevom, nego je to poruka probosanskim strankama koje su dobile povjerenje glasača na prošlim izborima da ne smiju prihvatiti diktat iz SNSD-a i prepustiti mjesto ministra vanjskih poslova razbijačima BiH.