BiH
0

Alkalaj i Šuvalov o plinskoj krizi

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se danas s ambasadorom Ruske Federacije u BiH Konstantinom Viktorovičem Šuvalovom, koji je informirao Alkalaja o trenutnoj situaciji u vezi s isporukom plina.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, ambasador Šuvalov je uručio pismo ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova ministru vanjskih poslova BiH.

Protokol o nezavisnim promatračima potpisale su Rusija i Ukrajina, tako da će Rusija početi s isporukom plina.

Prema saznanjima s kojima raspolaže ambasador Šuvalov, isporuka plina iz Rusije bi trebala početi danas, što znači da će najudaljeniji korisnici, među koje spada i BiH, primiti plin za tri dana, odnosno za 72 sata.

Ministar Alkalaj je izrazio zadovoljstvo postizanjem konačnog sporazuma između Rusije i Ukrajine, te normaliziranjem isporuke plina, što će umnogome dovesti do normaliziranja stanja u BiH.

Naglašeno je da BiH trenutno nabavlja plin iz Mađarske, Austrije i Njemačke, ali po znatno višim cijenama od ruskog plina, što bi se na duže staze negativno odrazilo na cjelokupnu ekonomsku situaciju u BiH.

Ministar Alkalaj je istakao da je BiH bila spremna proglasiti vanredno stanje u ponedjeljak ali da sada, nakon razrješenja ovog problema, za tim nema potrebe.

Ambasador Šuvalov je iskoristio ovu priliku da pozove ministra Alkalaja i ministra za ljudska prava i izbjeglice Safeta Halilovića na konferenciju koja će biti održana u Moskvi 26.-27. februara, a o kojoj su se usaglasili članovi Vijeća Evrope 14. maja prošle godine.

Ministar Alkalaj je zahvalio ambasadoru Šuvalovu na svim informacijama, te istakao da želi da bude informiran o tome kada Rusija počne s isporukom plina.