BiH
0

Alkalaj i Faure o intenziviranju saradnje BiH i Francuske

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj danas se sastao s političkim direktorom za kontinentalnu Evropu Ministarstva vanjskih poslova Francuske Jacquesom Faureom s kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa i razmjeni posjeta na visokoj i najvišoj razini.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, ministar Alkalaj je pozvao novoimenovanog ministra vanjskih poslova Francuske Bernarda Kouchnera da posjeti BiH.

U okviru unapređenja bilateralnih odnosa, Alkalaj i Faure su razgovarali i o planiranoj posjeti predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića Francuskoj.

Razgovarano je i o mogućnostima intenziviranja saradnje dva ministarstva vanjskih poslova, te je naglašeno kako bi francuska iskustva i pomoć u ovom kontekstu bila veoma dragocjena.

Politički direktor Faure je pozdravio ovu inicijativu i izrazio spremnost francuske strane za saradnju.

Konstatirano je da privredna saradnja između dvije zemlje zaostaje za veoma dobrim političkim odnosima. U cilju unapređenja saradnje ministar Alkalaj je naglasio da je BiH zainteresirana za izrazitije prisustvo francuskih investitora, istakavši projekte koridora V-C i željezničkog prometa kao prioritetnih oblasti mogućih ulaganja.

Sagovornici su se saglasili da je BiH tržište koje se razvija, otvoreno za razmjenu iskustava i dobre prakse, tako da bilo korisno organizirati prezentacije o mogućnostima ulaganja i projektima radi privlačenja francuskih investicija.

Ministar Alkalaj i Jacques Faure su saglasni i da je francuski jezik zanemaren u obrazovnom sustavu naše zemlje te da bi u okviru kulturne saradnje trebalo pokrenuti aktivnosti za vraćanje francuskog jezika u škole i na univerzitete, saopćeno je.