MIP
0

Alkalaj i Berniau razgovarali o bezviznom režimu

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se danas sa ambasadoricom Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Maryse Berniau, sa kojom je razgovarano o liberalizaciji viznog režima za građane BiH, te o nedavnoj posjeti ministara vanjskih poslova Francuske, Češke i Švedske našoj zemlji.

Ambasadorica Berniau prenijela je ministru Alkalaju zadovoljstvo ministra Kouchnera nedavno realiziranom posjetom Bosni i Hercegovini koju je ocijenio vrlo uspješnom. Ambasadorica Berniau je naglasila da je posjeta ministara vanjskih poslova Francuske, Češke i Švedske jasan znak podrške Evropske unije Bosni i Hercegovini, te značaja njene stabilnosti i napretka za EU. Zahvalila se Ministarstvu vanjskih poslova BiH, posebno Odjelu za diplomatski protokol Ministarstva, na odličnoj organizaciji navedene posjete.

Ministar Alkalaj je, tokom razgovora, naglasio da je liberalizacija viznog režima EU za građane BiH najvažniji vanjskopolitički cilj u ovoj godini, te izrazio očekivanje da će predstojeći izvještaj Evropske komisije o procjeni napretka biti pozitivan s obzirom na napredak koji je BiH ostvarila u ispunjavanju uvjeta iz Mape puta. Ministar Alkalaj je naglasio značaj donošenja političke odluke o liberalizaciji viznog režima, te ocijenio da je ostalo dovoljno vremena do kraja godine da BiH ispuni sve uvjete iz Mape puta. Izrazio je očekivanje da se ovo pitanje riješi do kraja godine.

Ambasadorica Berniau se složila da se pitanje liberalizacije viznog režima treba riješiti do kraja ove godine, te pozdravila napredak koji je BiH napravila kada je u pitanju ispunjavanje uvjeta iz Mape puta. Istakla je da Francuska u potpunosti podržava liberalizaciju viznog režima, te obećala da će njena zemlja nastaviti podržavati BiH. U tom smislu, pozdravila je i pismo ministara vanjskih poslova osam država članica EU nedavno upućeno Evropskoj komisiji i predsjedavajućem Vijeća EU.

Ministar Alkalaj je upoznao ambasadoricu Berniau i sa situacijom kada je u pitanju kandidatura naše zemlje za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti OUN-a, naglasivši da su do sada obezbijeđene 72 pisane podrške, te da se Misija BiH pri UN-u ojačava kadrovski i logistički, što je ambasadorica Berniau sa zadovoljstvom pozdravila.