Beograd
0

Alkalaj i Arnaut zabrinuti za zdravlje Ilije Jurišića

Sarajevo-x.com
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj posjetio je danas u Centralnom zatvoru u Beogradu Iliju Jurišića, koji je osuđen zbog napada na kolonu JNA u Tuzli 1992. godine.

Alkalaj je Jurišića posjetio zajedno sa ambasadorom BiH u Srbiji Borišom Arnautom, potvrđeno je Srni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Ministar Alkalaj se najviše interesirao za zdravstveno stanje Ilije Jurišića, te za kvalitet medicinske njege koja mu je dostupna, saopšteno je iz press službe Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Također ga je upoznao sa nivoom podrške koju uživa u Bosni i Hercegovini, te se obavezao da će mu Ambasada BiH pružiti svu konzularnu i drugu pomoć tokom žalbenog postupka u skladu sa obavezama naše zemlje u zaštiti prava svojih državljana.

Ministar Alkalaj je izrazio nadu da će tokom žalbenog postupka biti prezentirane sve relevantne činjenice i da će ih srbijansko pravosuđe uvažiti.

Ilija Jurišić osuđen je na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli 1992. godine.

Alkalaj boravi u Beogradu gdje učestvuje u radu  Međunarodne konferencije  "Trajno rješenje za izbjegla i interno raseljena lica -  saradnja država regiona". 
Arnautu  je ovo druga posjeta Jurišiću u zatvoru. Prethodno je Arnaut, odmah nakon što je   početkom marta preuzeo dužnost ambasadora  u Beogradu, posjetio    Jurišića.