Rim
0

Alkalaj govorio na sastanku o reformi Vijeća sigurnosti UN-a

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj održao je danas govor na ministarskom sastanku posvećenom reformi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u Rimu. On je iznio stav da se sastanak održava u trenutku kada se svijet nalazi na raskrsnici u smislu reformi u Vijeću sigurnosti UN-a.

Alkalaj je ukazao na bojazan da predmetne reforme nisu izvodive, što vodi slabljenju cjelokupnog sistema OUN-a, dok istovremeno adekvatne reforme vode ka izgradnji efikasnijeg Vijeća sigurnosti, koje bi bilo u poziciji da garantira mir i sigurnost cijeloj planeti.

Naglasio je da reforme trebaju biti usmjerene ka unapređenju efikasnosti, zastupljenosti i transparentnosti u radu Vijeća sigurnosti kako bi na zadovoljavajući način odgovorilo izazovima u 21. vijeku.

Ministar Alkalaj je pohvalio rad Otvorene radne grupe, koju je uspostavila Generalna skupština OUN-a. Ta je grupa predstavila svu različitost stavova zemalja članica OUN-a i opcije za potencijalne reforme, stvorivši time put za međudržavne pregovore.

Izrazio je uvjerenje da bi redovni informativni sastanci za nečlanice trebali biti uobičajena praksa u Vijeću sigurnosti, čime bi se doprinijelo kvaliteti donesenih rezolucija i odluka.

Alkalaj je izrazio očekivanje da će Vijeće sigurnosti u budućnosti posvetiti posebnu pažnju preventivnoj diplomatiji, te pratiti implementiranje već donesenih odluka.

Bosna i Hercegovina, dodao je, može razumjeti stav da bi Vijeće sigurnosti, kao glavni organ Ujedinjenih naroda, trebalo stvarati vlastite metode rada. Međutim, u isto vrijeme zvuči razumno i prikladno da u tom smislu Vijeće mora ozbiljno uzeti u obzir prijedloge Generalne skupštine.

  • Duboko vjerujemo da bi ojačani odnosi između Vijeća sigurnosti i Generalne skupštine mogli biti od velike koristi za bolje funkcioniranje cijelog sistema OUN-a. Vrijeme ističe. Svi znamo da su mir i sigurnost isuviše dragocjeni za cijelo čovječanstvo da bismo dopustili da neuspjeh bude moguća alternativa, zaključio je Alkalaj.

Ministar Alkalaj se na marginama sastanka susreo sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Alžira, ministrom vanjskih poslova Libije koja trenutno predsjedava Afričkom unijom, te ministrima vanjskih poslova Španije, Hrvatske, Crne Gore i Albanije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.