BiH
0

Alkalaj će u Briselu tražiti da se Sporazum o stabilizaciji potpiše 28. aprila

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj otputovat će sutra u Brisel, gdje će se sastati s najvišim dužnosnicima Evropske komisije i izraziti očekivanje da će se svečano potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom obaviti 28. aprila.

Kako je rečeno danas Feni iz njegovog kabineta, ministar Alkalaj će zastupati stav da ne postoji nikakva prepreka potpisivanju Sporazuma, s obzirom na to da je nakon Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio Zakon o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Zakon o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH, čime je ispunjen i zadnji uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Tokom boravka u Briselu ministar Alkalaj će ponovo inicirati razgovore o liberalizaciji viznog režima između Bosne i Hercegovine i zemalja Evropske unije, najavljeno je u izjavi Feni iz kabineta ministra Alkalaja.