BiH
0

Alkalaj: Bez hapšenja optuženih za ratne zločine nikada nećemo ući u NATO

FENA
Bosna i Hercegovina i pored svih napora nikada neće moći postati članica NATO saveza i možda će biti malo zadržavana na tom putu dok se ne ispuni politički uvjet, hapšenje optuženih za ratne zločine, izjavio je danas u Banjoj Luci Sven Alkalaj, šef Misije BiH pri NATO-u u Briselu.

"Bez toga nema napretka i to se može odraziti i na naše razgovore sa Evropskom unijom", kazao je Alkalaj u izjavi novinarima navodeći da je taj politički uvjet uvijek nad glavom BiH i da je nužno da novoizabrane vlasti u BiH tome daju puni značaj.

Ambasador Alkalaj je kazao da je BiH postala članica NATO programa "Partnerstvo za mir", jer je ispunila tehničke uvjete i uključena je takoreći na povjerenje u taj program, ali će se svakodnevno tražiti u političkim i drugim razgovorima da se vidi dokle je BiH došla u ispunjavanju preostalog političkog uvjeta.

Ambasador Sven Alkalaj, šef Misije BiH pri NATO-u u Briselu učestvovao je danas u Banjoj Luci u radu Okruglog stola o temi “Mjesto BiH u euroatlanskom konceptu sigurnosti”.

Ocijenio je da BiH, nakon Samita u Rigi, kada je zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom primljena u "Partnerstvo za mir", već predstavlja dio kolektivne sigurnosti Evrope prije svega, pa i šireg prostora.

Prijem BiH u "Partnerstvo za mir" je, naveo je, veliki korak za BiH i ona se sa sigurnosnog aspekta nalazi u mnogo povoljnijem položaju, a istovremeno je i mnogo povoljnije sigurnosno okruženje samim tim što su preostale tri zemlje u regionu primljene u taj NATO program.

Naglasio da sada pred BiH predstoji jedan ozbiljan rad u svim sektorima, političkom, ekonomskom i sigurnosnom kako bi krenuli dalje u punopravno članstvo u NATO savez.

Podsjetio je da je NATO savezu BiH predala prezentacioni dokument, gdje je jasno dala do znanja šta želi i u kom svojstvu može doprinijeti tom partnerskom odnosu u NATO savezu.

"NATO je sagledavajući taj program već dogovorio termin posjete svog ekspertnog tima, 8. i 9.februara, kada će se raditi individualni partnerski program", kazao je Alkalaj precizirajući da taj prezentacioni dokument govori o bh. mogućnostima i specifičnostima, kao što je veliko iskustvo u uništavanju neeksplodiranih bojevih sredstva, kao i da BiH bude može da bude mjesto za trening i obuku s obzirom na centre koje posjeduje.

Pitanje rješavanja pokretne i nepokretne vojne imovine u BiH bit će, kako je naveo, jedna od tema o kojoj će se razgovarati u narednom periodu kako bi se ti objekti mogli iskoristiti na najbolji način.

Neki od tih objekata, mogli bi se iskoristiti i pretvoriti za druge namjene, uz, kako je naveo, pomoć NATO-a tako da zaista služe svrsi i pomažu BiH da da svoj doprinos i pokaže se kao valjan partner na putu ka NATO savezu.