BiH
0

Aljukić, Kurtić, Matović i Đulović ostaju u istražnom pritvoru još dva mjeseca

Piše: D. Brkić
Aljukić, Kurtić, Matović i Đulović
Aljukić, Kurtić, Matović i Đulović
Samir Aljukić, nekadašnji v.d. komesar MUP-a TK te dugogodišnji policijski službenici Jasmin Kurtić, Vedran Matović i Adnan Đulović ostat će još dva mjeseca u istražnom pritvoru KPZ-a Tuzla nakon što je Općinski sud Tuzla na prijedlog Kantonalnog tužilaštva TK donio takvu odluku.

Aljukić, Kurtić, Matović i Đulović uhapšeni su u akciji Federalne uprave policije (FUP) 15. maja 2015. godine zbog sumnji da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja, protivzakonitog posredovanja i druga krivična djela tretirana u Krivičnom zakonu FBiH.

Sumnja se kako su pomenuti u dogovoru sa Aljukićem, koji je bio komandir Policijske stanice Istok PU Tuzla, obustavljali izdavanje prekršajnih naloga za vozače većeg broja preduzeća čija su vozila zbog nepravilnosti upućivali na vanredni tehnički pregled.

Međutim, prekršajni nalozi su dostavljani Aljukiću i Kurtiću, a vlasnici preduzeća su išli na razgovore sa njima kako bi se prekršajni postupci obustavili uz određenu novčanu naknadu.

Nakon što je nastupila apsolutna zastara, Aljukić i saradnici su počeli izdavati prekršajne naloge kako bi se spasili krivične odgovornosti, ali u tom poslu nisu uspjeli jer je Jedinica za profesionalne standarde MUP-a TK pokrenula postupak koji je na kraju rezultirao njihovim hapšenjima.