BiH
23

Aljoša Čampara tražio suspenziju šefa svog kabineta

Piše: E. S. H.
Aljoša Čampara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Aljoša Čampara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara podnio je zahtjev za suspenziju šefa svog kabineta Hajradina Mekića. Kako nam je pojasnio Čampara, taj postupak se zove "preventivna suspenzija".

"Na osnovu međunarodne razmjene podataka koje smo dobili od Interpola smo pokrenuli suspenziju. Dobili smo određene informacije od Interpola i pokrenuli smo taj postupak. Ja sam treći ili četvrti ministar koji ga je zatekao na ovoj poziciji iskoristio sam svoje pravo da ga preventivno suspendujem do okončanja postupka", kazao je Čampara za Klix.ba.

Pojasnio je da je pokrenut disciplinski postupak te da će se formirati komisija koja će donijeti konačnu odluku.

"Zamoljen sam da podaci o onome za šta se tereti budu tajne. Te detalje će moći analizirati samo disciplinska komisija", kazao nam je Čampara.

Neki mediji su objavili navode o Mekićevim "muljažama sa izdavanjem državljanstava stranim državljanima", ali Čampara te navode demantuje.

"To apsolutno nije tačno. Sve informacije su na bazi spekulacija i nisu tačne", izjavio je federalni ministar unutrašnjih poslova.

Dakle, Mekić je suspendovan na zahtjev ministra Čampare, a ne na zahtjev Interpola.

Hajradin Mekić 2006. godine, u vrijeme mandata Mevludina Halilovića, zasnovao je radni odnos u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova na poslovima stručnog savjetnika, a u 2008. godini, u vrijeme mandata Muhidina Alića i Predraga Kurteša obavljao je dužnost šefa Kabineta ministra. Na toj poziciji ostao je sve do sredine prošle sedmice, kada je i suspendovan.

Napominjemo da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja razmjenjivati podatke sa Interpolom, ali radi zaštite interesa daljnje istrage ne možemo iznositi u javnost detalje istrage u ovom predmetu.