Tužilaštvo zatražilo pritvor
0

Ališpago priprema atentat na tužiteljicu Vesnu Budimir

FENA
Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da produži pritvor Zulfikaru Ališpagi, osumnjičenom za zločine na području općine Konjic, prenosi danas BIRN - Justice Report.

Ibro Bulić, državni tužilac, kazao je da je produženje pritvora potrebno jer postoji realna i evidentna opasnost da bi Zulfikar Ališpago mogao pobjeći u Srbiju, čije državljanstvo posjeduje, te da bi na slobodi sigurno vršio utjecaj na svjedoke i saučesnike.

Bulić je dodao da agenti Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) imaju saznanja da osumnjičeni priprema atentat na Vesnu Budimir koja je glavna tužiteljica u ovom predmetu.

Odbrana se usprotivila prijedlogu Tužilaštva, kazavši da ne postoje niti osnovni uvjeti da bi Ališpagi bio produžen pritvor, a da su navodi o eventualnom ubistvu tužiteljice Budimir "neodgovorni i bez argumenata".

Zulfikar Ališpago zvani "Zuka", bivši komandant Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), osumnjičen je za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene 16. aprila 1993. godine, prilikom napada na selo Trusina kraj Konjica, kada je ubijeno 19 civila i tri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Ališpago je uhapšen 1. februara ove godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Državno tužilaštvo je protiv njega podiglo optužnicu koja je 15. juna upućena Sudu na potvrđivanje.

Tokom ročišta Sudu se obratio i osumnjičeni Ališpago, koji je kazao da se srbijanskog državljanstva davno odrekao, te da mu ne pada napamet da bježi u zemlju protiv koje je ratovao.

"Časni sude, pa nisu meni svrake mozak popile. Ja znam da bi u Srbiji bio odmah uhapšen i ne pada mi na pamet tamo da bježim. To je licemjerno. Ja sam nevino optužen i medijski linčovan čovjek. Trebao bih da vrištim kao Martin Luther King zbog nepravde koja je prema meni učinjena", kazao je Ališpago.

Odbrana je zatražila da osumnjičeni bude pušten uz jamstvo, te je ponudila hipoteku na stan, kuću i 200.000 KM kao garanciju da neće pobjeći.

Tužilaštvo BiH se nije složilo sa ovim prijedlogom, a Sud će o svemu odluku donijeti naknadno.