SDP BiH
0

Alija Behmen kandidat za gradonačelnika Sarajeva

FENA
Alija Behmen
Alija Behmen
Kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za gradonačelnika Sarajeva je Alija Behmen.

„Smatramo da danas u Sarajevu nema boljeg kandidata koji će raditi za čovjeka. Naša je kampanja, posljednja lokalna, vođena s porukom 'za čovjeka'. Na ovaj način želimo pokazati da smo za čovjeka u Sarajevu i u BiH“, kazao je danas na pres-konferenciji predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Damir Hadžić.

Prema njegovim riječima, SDP BiH želi napraviti od Sarajeva glavni grad koji podrazumijeva ingerencije kakve treba da ima glavni grad jedne zemlje, političku težinu koje danas nema i generalno opću prihvatljivost svih građana u BiH prema Sarajevu kao glavnom gradu.

Hadžić je kazao da je SDP BiH pripremio platformu o statusu organiziranja, ciljevima i zadacima gradske vlasti grada Sarajeva.

„Obećali smo da ćemo građanima ponuditi platformu koja će moći biti valorizirana i od koje će imati koristi građani Sarajeva, ali i građani BiH. Ovakva platfroma i ovakav dokument je polazna osnova za kreiranje i konstituiranje grada koji realno treba građanima i Sarajeva i BiH. Polazeći od ovog dokumenta, došli smo do toga da kažemo ko može provesti jedan ovakav dokument“, kazao je Hadžić.

Na novinarsko pitanje da li će SDA podržati kandidata SDP-a za gradonačlenika Sarajeva, Hadžić je odgovorio:„Niti očekujemo podršku SDA i ne želimo podršku SDA.“

„Očekujemo da SDA delegira svog kandidata ili da ne delegira svog kandidata, potpuno je svejedno. Mi s našim kandidatom i s partnerskim strankama koje će se naći u Gradskom vijeću imamo neophodnu većinu ili imamo natpolovičnu većinu. Priželjkujemo izbor gradonačelnika SDP-a bez glasova SDA“, kazao je Hadžić.

Dodao je kako je stvoren blok lijevih stranaka u Sarajevu te da su u prilici, prvi put poslije prvih izbora, formirati vlast u Sarajevu bez SDA i Stranke za BiH.

“Ono što je sigurno da partnerske stranke koje su ušle u općinska vijeća i u Gradsko vijeće hoće, savim je već izvjesno, podržati kandidaturu SDP-ovog gradonačelnika. U Gradsko vijeće će po svoj prilici pored SDP-a, iz stranaka lijevog bloka, ući Naša stranka, BPS i postoji nekoliko mogućih opcija koje ne bih prejudicirao“, kazao je Hadžić.