BiH
0

Alić: Završen dokazni postupak Odbrane

Sarajevo-x.com/BIRN
Ulaganjem materijalnih dokaza Odbrana Šefika Alića završila je dokazni postupak. Tužilaštvo je najavilo da želi saslušati još jednog, dodatnog svjedoka, koji će iskaz dati uz mjere zaštite.

Državno tužilaštvo tereti Šefika Alića kao pomoćnika komandanta za bezbjednost bataljona “Hamze” Petog korpusa Armije BiH, jer je, kako se navodi u optužnici, “propustio istražiti i kazniti ubistva četiri ratna zarobljenika”, pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine.

Ubistva zarobljenika – Petra Boromise, Branka Bašića, Mirka Devetaka i Petra Stambolije – izvršio je, kako se navodi u optužnici, arapski državljanin Tewfik Al Harbi 5. augusta 1995. godine.

Odbrana je, između ostalog, kao dokaz uložila crvenu beretku koja pripada optuženom, kako bi, pojasnili su, “dokazali da nema samo zelenu beretku koju su mu pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu oduzeli prilikom pretresa kuće”.

Mirza Kovač, branilac optuženog, kazao je da kapa “nema neku specijalnu oznaku, samo znak tenka na svom obodu”.

Kao materijalni dokaz uložili su i fotokopiju dviju stranica iz knjige o nestalima tokom rata sa područja BiH. Kovač je pojasnio da je u toj knjizi ime zarobljenika Mirka Devetaka te da “ne odgovara mjesto pogibije”, dok za drugog zarobljenika Petra Stamboliju “ne odgovara datum nestanka”. Javnost nije mogla vidjeti detalje navedene u ovom dokazu.

U spis kao dokaz Odbrane uložena je i fotokopija iz vojne dokumentacije koja pojašnjava značenje termina Bofors (protivavionski top 40 milimetara). Optuženi je, prema dokazima Odbrane, bio zastupnik baterije Bofors, a ne “pomoćnik komandanta za bezbjednost bataljona ‘Hamze’”, kako tvrdi Tužilaštvo.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. mart 2008. godine.