BiH
0

Alić: U Sarajevskom kantonu dva privatna fakuleta još nemaju dozvolu za rad

FENA
Vlada FBiH na današnjoj sjednici prihvatila je informaciju o inspekcijskom nadzoru privatnih visokoškolskih ustanova i uputila je u Parlament FBiH.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade kazala je da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da glavnina privatnih fakulteta djeluje na području Srednjobosanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Sarajevskog kantona.

U Srednjobosanskom kantonu je broj privatnih visokoškolskih ustanova smanjen u odnosu na februar ove godine, ali još nijedna od deset ovakvih ustanova nije zadovoljila sve kriterije neophodne za rad.

Nema podataka o Visokoj školi za menadžment u Mostaru u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, jer glavni kantonalni inspektor nije dozvolio federalnom inspektoru da zajednički obave inspekciju u ovoj ustanovi, a dosad povratna informacija nije stigla ni iz kantonalnog ministarstva u Mostaru.

U Kantonu Sarajevo, prema informaciji resornog kantonalnog ministarstva, rade tri privatne visokoškolske ustanove, dok je status teoloških visokoškolskih ustanova nejasan, koje su prema Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju u BiH izuzete od njegove primjene

U infomaciji kantonalnog ministarstva ne navode se Univerzitet “Philip Noel Baker” i Institut za komercijalni menadžment koji također djeluju u Sarajevu.

  • Vlada je zaključkom zadužila Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da do kraja godine predloži standarde i normative za oblast visokog obrazovanja koji bi važili na području FBiH i primjenjivali se na sve visokoškolske ustanove – kazala je Alić.

Vlada predlaže državnim organima (Vijeću ministara, Ministarstvu civilnih poslova i Parlamentarnoj skupštini BiH ) da svako u svojoj nadležnosti, u roku koji je predviđen Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH, formiraju neophodna državna tijela, prije svega Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta i Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz ove oblasti.