BiH
0

Alić: U "Oluji" nije bilo zarobljenika

BIRN Justice Report
Još dva svjedoka Tužilaštva BiH govorila su o događajima u vezi sa operacijom "Oluja" koja je krajem augusta 1995. godine proveđena na pograničnom području između BiH i Hrvatske a u kojoj su učestvovale snage Armije BiH i Vojske Republike Hrvatske, te Vojske Republike Srpske i vojske Republike srpske Krajine.

Svjedokinja Merima Ćurt je bila angažovana kao novinar u Informativnoj službi 505. bužimske brigade od avgusta 1992. godine do marta 1996. Njeni zadaci podrazumijevali su izvještavanje o aktivnostima brigade za medije i komandu brigade, uključujući i izvještavanje sa ratišta.

Ćurt je pojasnila da je procedura zahtijevala da se svi video snimci arhiviraju a kopije pošalju Sektoru za moral Petog korpusa Armije BiH. Kako je rekla, ubrzo nakon što je Meho Veladžić počeo raditi u Informativnoj službi, požalila se Abidu Durakoviću, pomoćniku komandanta za moral, da Veladžić ne postupa po pravilima službe, odnosno da ostali nemaju uvida u njegov rad.

"Meho je sav materijal nosio sa sobom“, rekla je Merima Ćurt u sudnici.

Izjavila je da ne zna koju dužnost je obavljao Šefik Alić u vrijeme akcije „Oluja“, te da nije čula ništa o zarobljenicima iz te akcije niti je gledala snimke Mehe Veladžića.

Šefika Alića Tužilaštvo BiH smatra odgovornim što je, kao pomoćnik komandanta za bezbjednost u bataljonu “Hamze” 505. bužimske brigade u sastavu Petog korpusa Armije BiH, propustio istražiti ubistva četiri ratna zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine, tokom akcije “Oluja” 1995. godine.

Snimak na kome se vide ratni zarobljenici te njihova mrtva tijela, a za koji se smatra da ga je načino Veladžić, glavni je dokaz Tužilaštva u ovom predmetu.

U optužnici stoji da je zarobljenike ubio arapski državljanin Tewfik Al Harbi, koji se nalazi u bijegu. Ćurt je rekla da je Al Harbia upoznala krajem 1994. godine kao "humanitarnog radnika Visokog saudijskog komiteta".

U unakrsnom ispitivanju, na pitanje advokata Mirze Kovača, Merima Ćurt, danas novinarka RTV Unsko-sanskog kantona, potvrdila je da je u svojim ratnim izvještajima često spominjala Šefika Alića „u pozitivnom kontekstu, vezano za njegovu ulogu u odbrani Bosne“.

Svjedok Ibrahim Cinac, nekadašnji pomoćnik komandanta za logistiku u 505. bužimskoj brigadi, prepoznao je dokument naslovljen „Zapovijest za logistiku“ koji mu je predočio tužilac. Cinac je rekao da je ovaj dokument potpisao 4.8.1995. godine te da pretpostavlja da je upućen svim bataljonima u sastavu brigade. Tačka 11 ove zapovijedi kaže da sve zarobljenike treba upućivati u zarobljenički logor u području Svetinje.

"To nije bio logor nego prihvatni centar“, rekao je Cinac. "Po mom saznanju tokom 'Oluje' nije bilo zarobljenika“, izjavio je.

Cinac je rekao da je Tewfika Al Harbia nekoliko puta vidio u Bužimu, nenaoružanog. Tužilac je predočio izjavu ovog svjedoka datu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u decembru 2005. godine u kojoj kaže da je Tewfika viđao „kad je dolazio i odlazio sa linije sa Hamzama“. Svjedok nije mogao potvrditi ovu svoju izjavu pred Sudskim vijećem.

"Zašto danas govorite drugačije? Ko je na vas uticao?“, upitala je Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Na osnovu medicinske dokumentacije o mentalnom zdravlju Abida Durakovića, koji je takođe svjedok Tužilaštva u ovom predmetu, tužilac Peter Kidd predložio je da se odustane od njegovog ispitivanja. Umjesto toga, tužilac predlaže korištenje zapisnika SIPE iz novembra 2005. godine. Sud je zatražio medicinsko vještačenje nalaza.

Suđenje će se nastaviti 6. novembra.