BiH
0

Alić: Tužilaštvo za ratne zločine Srbije napravljeno kako bi sakrili sopstvene zločine

FENA
U povodu nastavka suđenja Iliji Jurišiću, ali i ostalih problema s kojima se Jurišić susreće od kada je pritvoren u beogradskom zatvoru, pres-konferenciju u Tuzli održali su predstavnici Fondacije “Istina, pravda, pomirenje”.

Predstavnici ove fondacije su naveli da se suđenje Jurišiću nastavlja tačno na godišnjicu slučaja “Tuzlanska kolona”, kada su nekadašnji pripadnici JNA, ali i vojni rezervisti napuštajući Tuzlu počeli paljbu i na taj način ugrozili živote vojnika kolone JNA koja je, tog kobnog 15. maja 1992. godine napuštala Tuzlu.

“Tačno na 16.godišnjicu od događaja na Brčanskoj Malti, pred Vijećem za ratne zločine pri Okružnom sudu u Beogradu bit će nastavljano suđenje Iliju Jurišiću. Poražavajuća činjenica je da će se tom prilikom kao svjedok pojaviti Mile Dubajić, čovjek za koga je jasno da je odgovoran za pogibiju nekoliko desetina vojnika i rezervista JNA”, kazao je Sinan Alić, predsjednik Fondacije “Istina, Pravda, pomirenje”.

Alić je istakao da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije napravljeno s ciljem da se prikriju srpski zločini.

Alić je istakao i nekorektan odnos prema Iliji Jurišiću, pogotovo kada se uzme u obzir njegovo narušeno zdravstveno stanje.

Da je Ilija Jurišić izložen gotovo svim torturama dokaz je da već dva mjeseca nije u mogućnosti potpisati punomoć da bi svoju suprugu ovlastio da koristi njegovu penziju, zbog čega su u Ambasadi BiH u Beogradu urgirali Jurišićevi advokati. Nakon toga postignut je sporazum da Iliju Jurišića jednom mjesečno posjeti Konzularno odjeljenje u Beogradu kako ne bi imao sličnih problema.

Novinarima je prezentirana i preliminarna analiza Audio-forenzičkog centra u San Francisku, inače snimka incidenta na Brčanskoj Malti 15. maja 1992. godine na kojoj je jasno uočljivo da su incident počeli pripadnici bivše JNA.