BiH
0

Alić: Stvorite uvjete da se Jurišić brani sa slobode

FENA
Predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje Sinan Alić poslao je pismo Vijeću ministara BiH, Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu vanjskih poslova u kojem od njih traži da stvore uvjeta za obranu sa slobode Tuzlaka Ilije Jurišića, koji se već osam mjeseci nalazi u pritvoru u Beogradu i kojemu je srbijansko pravosuđe nedavno potvrdilo optužnicu zbog slučaja "Tuzlanska kolona".

S obzirom na to da je Ilija Jurišić iznimno lošeg zdravlja te da se duže trajanja sudskog procesa može također negativno odraziti na njegovo zdravstveno stanje, u Fondaciji Istina, pravda, pomirenje smatraju kako se treba svim raspoloživim sredstvima izboriti za to da se Jurišću omogući obrana sa slobode.

U Fondaciji procjenjuju da bi se navedene institucije u diplomatskoj komunikaciji sa mjerodavnim organima Republike Srbije mogle izboriti za to da se Jurišiću brani sa slobode.

Jurisić je, kako navodi predsjednik Fondacije Sinan Alić, izrazio spremnost da ne napušta Srbiju i Beograd i da cijelo vrijeme bude na dispoziciji pravosudnim organima Republike Srbije jer bi, dok traje suđenje, ostao da živi kod svog sina u Beogradu.

"Ovakav vaš angažman ne prejudicira bilo kakav ishod sudskog postupka niti se može okvalificirati kao pritisak na pravosudne organe Republike Srbije.

Naprotiv, vaš angažman na ovom polju samo bi potvrdio da institucije Bosne i Hercegovine vode računa o svojim građanima", stiče Alić.

Inače, zahtjev da se Jurišić brani sa slobode, koji su podnijeli njegovi odvjetnici Stevan Protić i Ðorđe Dozet, odbio je Vrhovni sud Srbije.