BiH
0

Alić: Najavljen dokazni postupak Odbrane

Sarajevo-x.com/BIRN
Utvrđivanje detalja o saslušanju posljednjeg svjedoka Tužilaštva BiH u ovoj fazi suđenja Šefiku Aliću odgođeno je jer Tužilaštvo još nije dobilo rezultate psihijatrijskog vještačenja za ovog svjedoka.

Prema riječima tužioca Petera Kidda, sudski vještak je naložio psihijatrijsko vještačenje, koje je završeno, ali pismeni nalazi još nisu dostavljeni Tužilaštvu.

“Očekujemo da će nalazi pokazati da svjedok može svjedočiti”, rekao je Kidd. Tek nakon uvida u nalaze vještaka, Sud će odlučiti o zahtjevu tužioca da ovaj svjedok bude saslušan putem videolinka, kao i o mjerama zaštite.

Advokat Senad Kreho napomenuo je da je isti svjedok u septembru 2006. godine saslušan ne tražeći mjere zaštite.

“Na osnovu te izjave potvrđena je optužnica”, rekao je Kreho.

Šefik Alić je optužen za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima počinjen 5. avgusta 1995. godine tokom akcije “Oluja”. Tereti se da je, kao pomoćnik komandanta za bezbjednost u bataljonu “Hamze” 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, propustio da sankcioniše ubistvo četiri zarobljena vojnika Vojske Republike Srpske Krajine.

Kao svjedoci Odbrane, kako su branioci objavili, biće pozvani Hamdija Mustafić, Sulejman Čaušević, Nisvet Begović, Mehmed Alešević i Besim Abdić. Odbrana će pozvati i sudskog vještaka, vojnog analitičara Dževada Jusića.

Odbrana još traga za adresama svojih svjedoka, osim Hamdije Mustafića, koji je saslušan i kao svjedok Tužilaštva. Neki od ovih svjedoka su “pod pritiskom SIPA-e”, tvrdi advokat Kreho. “SIPA traga za njima jer su jako bitni”, rekao je.

Ukoliko psihijatrijski nalaz za svjedoka Tužilaštva to omogući, Odbrana je planirala suočavanje ovog svjedoka i zaštićenog svjedoka Tužilaštva V1, kao i suočavanje Mevlida Mustafića i Agana Skenderovića, takođe svjedoka Tužilaštva, zbog kontradiktornosti u iskazima.

Za provođenje dokaza Odbrane biće potrebna četiri ročišta, najavljeno je.

Prvi svjedoci, i to oni sa kojima Odbrana u međuvremenu stupi u kontakt, biće saslušani 22. januara 2008. godine.