Osumnjičen za genocid
0

Aleksandru Cvetkoviću produžen pritvor u Izraelu

Sarajevo-x.com
Aleksandar Cvetković
Aleksandar Cvetković
Sud u Jeruzalemu produžio je pritvor 42-godišnjem Aleksandru Cvetkoviću osumnjičenom za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine. Pritvor mu je produžen do okončanja sudskog postupka.

Aleksandar Cvetković se sumnjiči da je kao pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS-a streljao više od 1.000 muškaraca i dječaka na farmi Branjevo, nedaleko od Zvornika.

Prema navodima optužnice, Cvetković je namjerno koristio mitraljez M-84 da bi ubrzao egzekucije i ubio što više ljudi tokom 10-satnog krvoločnog pohoda.

Nadležnim pravosudnim organima Izraela proslijeđen je zahtjev za izručenje i propratna dokumentacija.

Kako je potvrdio za Sarajevo-x.com Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, naše institucije čekaju na odluku Izraela.

"Mi smo spremni za proces. Čekamo izručenje", istakao je Grubešić.

Aleksandar Cvetković je rođen 1968. godine, a u Izrael je emigrirao sa suprugom i djecom 2006. godine, nakon što je dobio izraelsko državljanstvo zbog činjenice da je u braku sa Jevrejkom.

Podsjetimo, na Sudu BiH je počeo postupak protiv pripadnika 10. diverzantskog odreda Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronje koji se također terete za učešće u ubistvima više 800 Srebreničana u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici.