BiH
12

Aleksandra Pandurević: Ne vidim zašto bi se SDS odazvao na poziv Milorada Dodika

Piše: Er. M.
Zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević organizovala je konferenciju za novinare posvećenu stanju u firmi Birač, odnosno Alumini i najavama da će načelnik Zvornika biti postavljen za direktora Alumine. Osvrnula se i na mogućnosti sastanka članova SDS-a sa predsjednikom ovog entiteta Miloradom Dodikom.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Ona je upozorila da se u krugu Alumine nalaze dva preduzeća Enmont gradnja i Enmont mont koje su prema pisanju medija u djelomičnom vlasništvu načelnika Zvornika.

"Ta dva preduzeća imaju značajne ugovore s Aluminom i mi pozivamo Aluminu da kaže koliko godišnje imaju ova dva preduzeća ugovore s njom. To znači da bi postavljanje načelnika Zvornika bio direktan sukob interesa", kazala je Pandurević.

Istakla je kako je nedopustivo da član Upravnog odbora i glavni inženjer za investicije bude Gordan Vuković, čovjek od povjerenja Stevanovića i drugi suvlasnik Enmont gradnje i Enmont monta.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Očekujem od Petra Đokića da zaštiti interese Alumine. Na realizaciji je scenarijo iz pisma radnika koji je upućen u februaru, a koje su dobili i Đokić, predsjednica Vlade RS, predsjednik NSRS i u kojem se opisuje scenarij na koji će Alumina biti oteta i po drugi put", rekla je Pandurević.

Pandurević je kazala da je Ukio banka imala oko 155 miliona potraživanja od Birača, a riječ je o fiktivnim potraživanjima koje Birač nikada nije podigao i potraživanja koja nikada nisu došla u RS.

"Kasnije je ta potraživanja stečajni upravnik sasvim ispravno odbio da prizna. Onda je ta fiktivna potraživanja otkupio kontraverzni biznismen iz Foče Gordan Pavlović preko Pavgorda. Svi sudovi odbili su njegov zahtjev da stupi na mjesto Ukio banke jer što bi im dozvolili kada je riječ o fiktivnim potraživanjima", kazala je Pandurević.

Dodala je da je Stevanovića postao lobista Pavlovića i da je scenario da se Pavgord kroz stečaj domogne Alumine.

Govorila je i o trenutnom stanju vlasti na entitetskom i državnom nivou.

"Ne vidim razloga zašto bi SDS za sedam dana mijenjao mišljenje i odazvao se na poziv Milorada Dodika", kazala je Pandurević.

Ona je istakla kako predsjednik SDS-a Mladen Bosić uopće nije u BiH te da ne vidi razlog zbog kojeg bi SDS promijenio svoje mišljenje.

Podsjećamo, Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske zakazao je novi sastanak lidera političkih stranaka RS, a na koji će još jednom pozvati stranke okupljene u Savezu za promjene. Kako je kazao opći interes RS mora biti iznad stranačkih interesa.