BiH
202

Aleksandra Pandurević: I Bošnjaci su žrtve terorizma

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je da terorizam nema nacionalnu, religijsku niti bilo koju drugu karakteristiku, te da su žrtve terorizma u BiH bili i Bošnjaci u Bugojnu.

"Niko ne identifikuje selefijski pokret sa Bošnjacima i islamom u BiH. Ja ne mislim da globalne sile, kao ni Srbija, njeguju selefizam. Mislim da nam velike sile ne ubacuju krizu nego nam, naprotiv, prvenstveno ambasada SAD-a i EU, mnogo pomažu da se borimo s problemom terorizma koji je globalan problem", rekla je Pandurević.

Ona je kazala da se slaže da je stvoren osjećaj straha jer i ona dolazi iz sredine u kojoj je bilo hapšenja u akciji “Ruben”.

"Ljudi su se plašili da neki ekstrem ne napravi to isto ili u Srebrenici ili u Bratuncu, pa da onda ispaštaju i Bošnjaci i Srbi koji tu žive. Uplašila sam se kada je uhapšen neko u mojoj blizini jer je taj neko pripadnik selefijskog pokreta. Pitala sam se hoće li mi neko baciti bombu pred zgradu", rekla je Pandurević i dodala da su se uplašile i njene komšije Bošnjaci jer ne žele da se takvo nešto desi. 

Istakla je da Bošnjaci kao narod nisu teroristi i da niko ne smije optuživati bilo koji narod za terorizam.