BiH
58

Aleksandar Vučić: Imamo velike planove, jaka Srbija je garant mira i jake RS

Klix.ba
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Republiku Srpsku volimo, baš kao što ljudi u RS vole Srbiju, više od svega. BiH poštujemo, njen teritorijalni integritet i suverenitet. Imamo velike planove i vjerujem da će građani RS u narednom periodu osjetiti i više konkretne podrške i pomoći od Srbije, a snažna Srbija, uvjeren sam, uvijek će značiti i mir u regionu, ali i jaku RS, kazao je između ostalog srbijanski premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za Nezavisne novine.

Kako je istakao, nema namjeru da se miješa u političku scenu Republike Srpske, ali će pozvati Milorada Dodika i Mladena Bosića da razmjene mišljenja o svim važnim temama i da će pokušati da usaglase poglede na budućnost cijelog regiona i saradnju Srbije i RS.

On je pozvao i zemlje regiona na bliže i snažnije ekonomske integracije koje su u interesu svih.

"Sami, odvojeni i posvađani bit ćemo mala i beznačajna tržišta, s umirućim ekonomijama, politikama prošlosti, a ne budućnosti. U političkom smislu nije nam potrebno bratstvo i jedinstvo, ali nam je potrebna racionalna i odgovorna, bliska saradnja na svim poljima, od izgradnje infrastrukturnih projekata do zajedničkog izlaska na treća tržišta", rekao je Vučić.

Na pitanje da li ima nade da Srbi kao narod ne budu taoci prošlosti i da više slave život nego smrt te da se definitivno i konačno okrenu prema budućnosti, uz dostojanstveno poštovanje svoje prošlosti, Vučić je kazao kako se biraju lakša, a ne prava rješenja.

"Naučeni smo da za svoje neuspjehe optužujemo druge, da nam je miris ili smrad tuđeg dvorišta uvijek presudan za trovanje sopstvenih njiva, da neradom drugih pravdamo sopstvenu ljenost. Iz prošlosti bismo mogli mnogo toga da naučimo, da bismo više i odgovornije radili u sadašnjosti i imali bolju budućnost. Uostalom, kada ste čuli Japance da govore bilo šta protiv Amerikanaca, iako su pretrpjeli najteže žrtve posle bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki. Ne, oni su danas najbliži saradnici, Japan jedna od najuspješnijih zemalja, a svi pogledi usmjereni su im u budućnost. Mnogo toga iz ovakvih primjera možemo da naučimo", kazao je srbijanski premijer.

Da li će doći na obilježavanje dvadeset godišnjice od genocida u Srebrenici Vučić nije kazao.

"Osuđujem taj užasni zločin, poštujem svaku žrtvu, a o konkretnim političkim manifestacijama rano je govoriti. Uostalom, predsjednik Boris Tadić je već bio u Srebrenici", istakao je Vučić.

S obzirom da je u junu ove godine planirano održavanje Savjeta za sprovođenje sporazuma o specijalnim vezama između Srbije i RS, Vučić je najavio da će građani RS u narednom periodu osjetiti podršku Srbije.