BiH
2

Aleksandar Cvetković izručen Tužilaštvu BiH

SRNA
Bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske, Aleksandar Cvetković, izručen je večeras iz Izraela pravosuđu BiH na zahtjev Tužilaštva BiH, koje protiv njega vodi istragu zbog genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

Tužilaštvo BiH će zatražiti određivanje mjere pritvora za osumnjičenog protiv kojeg će uskoro biti podignuta optužnica za krivično djelo genocida, saopšteno je iz ove institucije.

"Cvetković je osumnjičen da je lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja kao pripadnik streljačkog stroja, zajedno sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda, učestvovao u ubistvu više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka na farmi u Branjevu, 16. jula 1995. godine", navedeno je u saopštenju.

Dalje se navodi da su tužilac i istražioci Tužilaštva BiH došli do saznanja da je Cvetković prije više godina napustio BiH, a u saradnji sa Interpolom i vlastima Izraela 2010. godine lociran je u Izraelu, nakon čega je Tužilaštvo BiH pokrenulo aktivnosti za njegovo izručenje BiH.

"U periodu od tri godine, koliko je trajao ekstradicioni proces, pravosudne institucije Izraela su odbile sve žalbe osumnjičenog, te je na kraju potvrđena odluka Vrhovnog suda i ministra pravde Izraela o njegovom izručenju pravosuđu BiH", navodi se u saopštenju.

Tužilac Specijalnog odjeljenja za ratne zločine je sa službenicima Tužilaštva BiH prisustvovao procesu izručenja i predaje osumnjičenog pravosuđu BiH na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje na saradnji Centralnoj kancelariji Interpola u Lionu - Odsjeku za potrage za bjeguncima, kao i Ministarstvu pravde Izraela, Kancelariji tužilaštva - Odsjeku za međunarodne odnose.

"Ovo izručenje je jasna poruka svim osumnjičenima za ratne zločine koji se skrivaju u inostranstvu da će pravosuđe BiH dokazati da je pravda dostižna, te preduzimati sve aktivnosti s ciljem pronalaska i izručenja svih osumnjičenih za ratne zločine, ma gdje se nalazili, radi njihovog procesuiranja u BiH", navedeno je u saopštenju.

Vadim Šuv, zamjenik javnog pravobranioca regiona Jerusalim, izjavio je ranije Srni da je Okružni sud u Jerusalimu uslovio ekstradiciju preuzimanjem obaveze nadležnih organa u BiH o striktnoj zaštiti bezbjednosti Cvetkovića i omogućavanju konzularnih posjeta izraelskih predstavnika.

On je napomenuo da je Cvetković emigrirao u Izrael sa suprugom i njihovom djecom 2006. godine iz Milića, da se nikada nije krio ni od koga, te da je živio pod stvarnim identitetom.

"Po svršetku rata u potpunosti je sarađivao sa istražiocima Haškog tribunala, koji nisu našli za shodno da protiv njega podignu optužnicu", navodi Šuv.

On naglašava da je Cvetković svjestan da prema zakonima BiH uživa presumpciju nevinosti, osjeća se nevinim i nada se da će to dokazati pred Sudom BiH u fer procesu.

Cvetković je negirao optužbe, naglašavajući da je tokom rata u BiH bio vozač u Vojsci Republike Srpske i da nije učestvovao u ratnim dešavanjima u Srebrenici.