BiH
0

Albanski ambasador odbio primiti protestnu notu Srbije

FENA
Ambasador Albanije u Srbiji Ilir Bocka odbio je odazvati se pozivu Ministarstva vanjskih poslova Srbije da primi protestnu notu te zemlje.

"Nasuprot diplomatskim pravilima i praksi, albanski ambasador Ilir Bocka je poslije instrukcije iz Tirane odbio odazvati se pozivu Ministarstva vanjskih poslova da primi protestnu notu Republike Srbije zbog teškog incidenta i napada na nogometnu reprezentaciju Srbije, uz obrazloženje 'da se nije ništa dogodilo'", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Ministarstvo vanjskih poslova će, zbog ovog neprimjerenog postupka, poduzeti odgovarajuće mjere u skladu s diplomatskom praksom, prenosi Tanjug.

Bocka je u srijedu navečer bio hitno pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Srbije kako bi mu bila uručena protestna nota.

Kako je tada saopćilo srbijansko Ministarstvo, uprkos činjenici da je riječ o utakmici visokog rizika, incident svjedoči o ozbiljnim propustima mjerodavnih službi Albanije u organizaciji ove nogometne utakmice.

Srbija očekuje i zahtjeva da se nogometnoj reprezentaciji Srbije omogući potpuno siguran daljnji boravak u Albaniji i nesmetano odigravanje utakmice.

Srbija očekuje da počinitelji ovog incidenta budu u najkraćem roku pronađeni i odgovarajuće kažnjeni, navedeno se u saopćenju.

Napadači su u srijedu kamenjem napali autobus s nogometnim reprezentativcima Srbije, na putu od aerodroma do hotela u Tirani, gdje će srbijanska reprezentacija prenoćiti do odlaska u Elbasan, grad udaljen 50 kilometara, u kojem će biti odigrana kvalifikacijska utakmice za EURO 2016 Albanija - Srbija.

U napadu niko nije povrijeđen.