Aranžmani se dobro prodaju
141

Albanija, Turska, Grčka i Bugarska sve privlačnije bh. turistima

FENA
Može i na rate
Može i na rate
Ljeto za mnoge znači odabir turističkih destinacija za godišnjeg odmora. Turističke agencije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine imaju raznovrsnu ponudu, od jednodnevnih izleta u okolini Sarajeva, susjednih hrvatskog i crnogorskog primorja te atraktivnih inodestinacija.

Plaćanje aranžmana je i u ratama do šest mjeseci. Sudeći po interesovanju i bukingu aranžmana, ekonomska kriza ne znači i odricanje od ljetovanja, kažu tour operatori. U turističkoj agenciji "ZOI Tours" velika je zainteresiranost za Albaniju, Tursku, Grčku, Bugarsku, Tunis i Egipat. Ove godine je veća zainteresiranost za ljetovanje u Albaniji, Turskoj, Grčkoj i Bugarskoj, jer se radi o povoljnim aranžmanima i mogućnost "ljetovanju na rate", potvrđeno je Feni u ovoj agenciji.

Cijene aranžmana su od 390 KM. U ponudi su i hrvatsko i crnogorsko primorje, ali za ove destinacije građani se (sudeći po dosadašnjim iskustvima) uglavnom odlučuju u toku jula, augusta i septembra. Kada su u pitanju strani turisti, veliko interesovanje vlada za jednodnevne izlete na Bjelašnicu i sela u zaleđu, te neizostavna posjeta kanjonu rijeke Rakitnice, koji je jedan od najljepših ali i najneistraženijih kanjona u Evropi.

Juni jeftiniji na svim destinacijama

"ZOI Tours" također u ponudi ima i posjetu Titovom bunkeru, za što u posljednje vrijeme vlada sve veća zainteresiranost, kako turista tako i građana BiH, prvenstveno Sarajlija. U turističkoj agenciji "Centro Tours" također je velika zainteresiranost građana za ljetovanje, a juni mjesec je nešto jeftiniji na svim destinacijama. Ove godine su aktuelna povoljna ljetovanja na Jadranu i ova agencija nudi smještaj u više od 60 hotela od Ulcinja do Opatije.

Posebno se traži ljetovanje na Korčuli gdje je prošle godine bilo više od 600 gostiju iz BiH u aranžmanu ove agencije. Ovog ljeta očekuje se i veći broj bh turista. Na Korčuli u svih pet hotela cijene se kreću od 280 KM za sedam dana u hotelu s dvije zvjezdice, pa do 700-800 KM u hotelu s četiri zvjezdice. U ponudi su i Split, Primošten, Brela, Tučepi, Makarska i Neum, a u Crnoj Gori: Cavtat, Herceg Novi, Budva i Bečići, te ljetovališta u Tunisu, Egiptu i Turskoj.

Ove godine prvi put je aktuelno ljetovanje na sjevernom Kipru, direktnim charter letovima iz Sarajeva. Cijene su izrazito povoljne, najpovoljnije od svih ostalih destinacija, kažu ovoj agenciji. Kao i proteklih deset godina turistička agencija "Relax Tours" nudi aranžmane za Egipat. Ove godine je velika zainteresiranost za ovu destinaciju jer je prošle godine nije bilo u ponudi. Prva tri leta za Egipat za Hurgadu su kompletno popunjena, saznaje Fena u ovoj Agenciji.

Direktni letovi za Tursku

Cijene aranžmana od 799 KM, u ovisnosti od kategorije hotela. Većinom su na bazi polupansiona (doručak i večera) ili all inclusive. U cijenu je uključen direktan charter let Sarajevo-Hurgada-Sarajevo, transferi od aviona do odabranih hotela i smještaj. U "Relax Toursu" najveća zainteresiranost je za Egipat, zatim za Tursku gdje su malo veće cijene, ali svakog ljeta ova agencija ima određenu klijentelu koja provodi odmor u Alanji, Antaliji i Kemeru. Cijene za te destinacije su od 950 KM, u zavisnosti od hotela. Također su direktni letovi.

"Relax Tours" ima u ponudi Tunis i Španiju. Ljetovanje u Španiju je kombinacija putovanja autobusom i brodom, a radi se o 11-to dnevnom aranžmanu s prolaskom kroz Hrvatsku i Sloveniju, boravkom u Italiji, Francuskoj i u Španiji. Iz agencije "Relax Tours" predlažu, za one koji su s većim porodicama i koji ne žele potrošiti puno novca na smještaj, nego im je bitno čisto more i dobra plaža, hotel Komodor u mjestašcu Perna kod Orebića. Cijena polupansiona, noćenje sa doručkom i večerom je od 40 KM. Plaćanje je na rate.

Turistička agencija "SOL AZUR &Buena Vista" ima ovog ljeta u ponudi i Tunis. Interesovanje za ovu destinaciju je veliko i to je jedna od atraktivnih destinacija, pored Turske i Egipta. U ovoj agenciji nude ljetovanje i u Španiji i Grčkoj, a cijene su pristupačnije jer se putuje autobusom. U ponudi su i putovanja za studente u Grčku, po povoljnim cijenama koje se kreću od 350 KM pa naviše. Grčki aranžman traje 13 dana.

"SOL AZUR" je obogatio ponudu i južnom Italijom odnosno Sicilijom, za koju su također klijenti veoma zainteresirani. Cijene su od 550 KM pa naviše u zavisnosti koji se hotel i aranžman izabere. Turistička agencija "Best reisen" nudi ljetovanja u Tunisu i Egiptu. Radi se o charter letovima za ove destinacije. Zainteresiranost građana za ovu ljetnu sezonu je velika i očekuje se još više klijenata, kažu u turističkoj agenciji "Kompas" koja je specijalizirana za Jadran.

Od Šibenika do Dubrovnika

Klijenti su zainteresirani i za privatni smještaj i za smještaj hotelskog karaktera, tako da ova agencija, kako kažu, ima široku ponudi za svačiji ukus. Ova agencija prodaje i ostale aranžmane preko Beograda -Tunis, Turska i Egipat. "UNIS Tours" i ove godine nudi putovanja na Jadran, od Šibenika do Dubrovnika i velika je zainteresiranost klijenata. Kao dodatne destinacije agencija "UNIS Tours" radi u kooperaciji sa svojim partnerima su Sjeverni Kipar, Tursku te Egipat.

Turistička agencija "Sirius" nudi ljetovanje na hrvatskom primorju, kompletna Dalmacija, Makarska rivijera i ino-destinacije Turska, Egipat, Tunis, Sicilija, Španija. U Hrvatskoj su aranžmani od 390-400 KM za sedam dana polupansion pa nadalje. Za ino-destinacije od 400 KM za neke hotele u Tunisu, u Grčkoj i Španiji.